Henrik Pettersen (t.v.) og Magnus Haugan trener på CrossFit Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Derfor trener de på crossfit-senteret

Det nye crossfit-senteret i Molde er foreløpig en suksess. Magnus Haugan (21) og Henrik Pettersen (20) er to av de som har valgt å bytte ut sitt gamle treningssenter til fordel for det.

Av MORTEN WENAAS og MARTIN B. OLAUSSEN

På få måneder har nyoppstartede CrossFit Molde fått 240 medlemmer.

– Første mål er 500 medlemmer. Dette antallet vil gi oss en lønnsom drift, noe som igjen vil slå positivt ut for kundene, sier assisterende driftsjef og trener Tine Haukaas.

Vi er innom senteret på formiddagen, noen få timer før det braker løs med gruppetimer klokken halv fem. Tine tar seg en pause fra kontorarbeidet hun ofte gjør på dagtid for å slå av en prat med oss.

– Selv om vi foreløpig er godt fornøyd med antall medlemmer, er det klart flere jenter enn gutter her. Vi ønsker oss flere gutter, og har egentlig ingen god forklaring på hvorfor det er sånn. Vi ser derimot en klar tendens til at de guttene som er innom, stort sett blir værende.

Tine Haukaas er trener og medeier i CrossFit Molde. Foto: Arild J. Waagbø
Tine Haukaas er trener og medeier i CrossFit Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Videre planer

Tine har sammen med resten av driverne av senteret klare planer om hvordan de skal klare å øke medlemstallet. De ønsker å bli mer synlig for folket, og har blant annet nylig offisielt blitt en forening. Dette gjør at de kan delta i borgertoget førstkommende 17.mai.

– Borgertoget vil forhåpentligvis føre til at flere får opp øynene for oss. Vi håper at mange vil se at man ikke er nødt til å være supersterk for å starte på crossfit-senteret – noe jeg tror mange tenker. I tillegg har vi store planer for sommeren. Da skal vi ta med oss utstyr og kunder og kjøre økter utendørs. Vi ser for oss steder som Retiro, Katthola og Varden. Disse tiltakene vil gjøre oss svært synlig for befolkningen i byen, og vi har stor tro på at dette vil øke interessen.

Mens vi snakker med Tine fullfører to av guttene som har blitt medlemmer nok en økt. Magnus Haugan (21) og Henrik Pettersen (20) har siden oppstarten tidligere i år lagt bak seg mange timer der.

– De er her hele tiden, sier Tine, mens hun forklarer planene for andreetasjen hvor det er panoramautsikt ned til senteret. Det er allerede ett kontor, pluss ett bord med seks stoler med muligheter for å sitte før og etter øktene. Etter hvert skal det bli kjøkken og en fin lounge her, noe som vil gjøre mulighetene for sosialisering enda større.

Etter økten deres kommer Magnus og Henrik opp til oss.

– Tidligere har jeg drevet med fotball, trent i militæret og tilbragt en del tid på de ulike treningssentrene i Molde. Nå er det derimot kun crossfit-senteret som gjelder, forteller Magnus.

Fant ny inspirasjon

Henrik spiller fotball for Molde Fotballklubb, primært for andrelaget. 11. november 2014 pådro han seg en alvorlig skade da han i en treningskamp mot Aalesund 2 røk både korsbåndet og ett av leddbåndene i kneet. Det betyr vanligvis mellom 9-12 måneder på sidelinjen, mye opptrening i styrkerommet og tøffe mentale prøvelser.

– Jeg ble lei av mitt gamle treningssenter. Det spriket veldig mellom kundene som trente der og det var ingen god treningskultur. Her på crossfit-senteret er det litt mer prestasjonskultur, noe som passer meg veldig bra. Siden jeg ikke kan delta på fotballtreningene er jeg her i stedet. Det har på mange måter gitt meg en ny inspirasjon i hverdagen. Det har vært viktig for meg mens jeg er skadet, sier Henrik, som til sommeren fullfører Molde videregående skole der han er en del av toppidrettsklassen.

Ingen spesialisering

Målet med crossfit er å spesialisere seg på å ikke spesialisere seg. Med det menes det at det er ønskelig å bli god i alt, ikke noe spesifikt innenfor en idrett eller gren.

– Det stemmer. Her på senteret trener kan vi trene alt. Vi har fokus på ti fysiske ferdigheter.  Hjerte-/åndedrettsutholdenhet, utholdenhet, styrke, fleksibilitet, kraft, hastighet, koordinasjon, smidighet, balanse og nøyaktighet. Med andre ord er fokuset på funksjonell trening, forklarer Magnus.

Det er en av grunnene til at han valgte å bytte ut sitt gamle treningssenter.

– Tidligere drev jeg mest med klassisk kroppsbygging der jeg hadde ulike dager hvor jeg trente de ulike muskelgruppene. Den siste tiden har jeg fått mer og mer sansen for funksjonell trening, og det er her de kan tilby det best, sier 21-åringen.

Funksjonell trening kan ha ulike definisjoner for ulike personer. I det store bildet handler funksjonell trening om overførbarhet til våre hverdagslige aktiviteter og gjøremål.

– For meg som er fotballspiller og for tiden skadet, handler det om å bygge opp igjen styrken i kneet, for og deretter bli raskere og generelt sterkere i de musklene som jeg trenger for å bli en bedre fotballspiller, sier Henrik.

Han fortsetter:

– Her føler jeg at jeg har best forutsetninger for å bli best mulig fysisk. Det er ikke bare nok å trene mye med ball for å bli god i fotball. Man må også være en atlet.

Ulike medlemskap

På Crossfit-senteret er det mulig å velge mellom et crossfit-medlemsskap og et medlemsskap på det de kaller Molde Performance Center. Begge medlemskapene tilbyr fri trening mellom 0500 – 2400 hver dag på senteret. Forskjellen er at ved et crossfit-medlemskap kan du delta på gruppetimene, mens ved et medlemsskap på Molde Performance Center ikke kan det. Dermed er crossfit-medlemsskapet en smule dyrere. Magnus og Henrik har begge ett crossfit-medlemskap. Henrik har på grunn av skaden foreløpig bare vært med på to gruppetimer, mens Magnus allerede har vært med på mange.

– Uansett individuelt treningsnivå gjør alle de samme øvelsene på timene, bare med tilpassede vekter. De forskjellige nivåene på individene gjør dermed ikke noe med kvaliteten på øktene. Trenerne er flinke til å gripe inn og hjelpe kundene når de ikke gjennomfører øvelsene med riktig teknikk. De tilpasser seg hver enkelt kunde og dekker deres behov. De er også veldig flinke til å inspirere og motivere, sier Magnus, som utenom all treningen jobber på Elkjøp og studerer for å bli kostholdsveileder over nett.

– Har de ansatte vært til hjelp til deg også, selv om du ikke har kunnet delta på så mange gruppetimer, Henrik?

– De er ikke fysioterapeuter, men jeg har lært mange nye øvelser og riktig teknikk på det jeg foreløpig kan gjøre. Jeg ser også frem til å bli i stand til å gjøre enda mer og lære flere nye øvelser.

 – Fotballsesongen 2015 har akkurat kommet i gang. Når ser du for deg å være tilbake på fotballbanen?

– Det blir vanskelig å rekke denne sesongen, da det vanligvis tar 12 måneder før man er fult rehabilitert etter en slik skade. Derfor er målet å være tilbake for fullt i november. Jeg stresser ikke, og tar den tiden jeg trenger. Det er flere som har kommet tilbake for tidlig og slått opp igjen skaden, sier en litt oppgitt, men likevel optimistisk 20-åring. 

– Hva trener dere her?

– Her trener jeg alt. I tillegg til gruppetimene trener jeg mye på olympiske løft. Det er hovedsakelig øvelsene rykk og støt, som er komplekse og teknisk vanskelige øvelser som krever mye terping. Her på senteret er en av trenerne spesialist på olympiske løft, og hun har lært meg mye. Jeg varierer mellom lett og tung belastning. I tillegg kjører jeg en del støtteøvelser og fokuserer mye på bevegelighet. Av og til kjører jeg også en klassisk kroppsbyggingsøkt, forteller Magnus, som har trening og kosthold som sin store lidenskap.

Henrik har akkurat blitt kvitt hevelsen i kneet, fem måneder etter skaden. Dermed går han inn i en ny fase i rehabiliteringen, og han har akkurat fått ett nytt program av fysioterapeuten i klubben. De rehabiliterende øvelsene gjør jeg mest på treningsrommet på Aker stadion.

– Her på senteret blir det mye lek. Øver mye på generelle crossfit-øvelser som for eksempel å stå på henda og gjøre muscle-ups. Jeg kjører også noen rene styrkeøkter på overkroppen. Nå som hevelsen er borte seg jeg frem til å bli bedre og sterkere i kneet, og jeg vil etter hvert få gjort mer her på senteret, spesielt på beina.

Fremtidige mål

Begge to har satt seg klare mål for fremtiden.

– For meg er det viktig og alltid å være i utvikling og bevege meg fremover. Det vil si og gradvis bli sterkere og få bedre teknikk. Jeg skal bli sterkere i olympiske løft. I tillegg ser jeg for meg å begynne å konkurrere i crossfit etter hvert, og da er målet å bli best i byen, sier Magnus ambisiøst.

– For meg handler det først og fremst om å bli skadefri. Det handler om og progressivt å øke beinstyrken og ta igjen det tapte, forteller Henrik.

– Til slutt, hvorfor tror dere at det er klart flere jenter enn gutter her?

– Sannsynligvis har mange gutter fordommer mot crossfit, og tenker kanskje at det er mest for jenter. Det er synd, for der tar de veldig feil. Jeg vil anbefale alle å gå inn på YouTube og se videoer av crossfit-økter. Mange vil helt sikkert få seg ett sjokk, forteller Magnus.

– Mange gutter tenker kun på å få store muskler også., legger Henrik til.

Mens vi pakker sammen utstyret og gjør oss klare for å dra, viser Henrik oss ett bilde av en av verdens beste crossfit-utøvere. Vi kan trygt slå fast at han ikke er noen pingle.

—> Artikkelen er en arbeidsoppgave i kurset IDR105 Sport, media og journalistikk ved HiMolde. Panorama vil publisere studentinnleveringer fra dette kurset i uke 20 og 21.