Daglig leder Finn Amundsen (f.v.) og prosjektmedarbeider Carl Christian Semb - samt daglig leder Jon Kjetil Gram i Kunnskapsparken Eiendom - i lokalene som så smått allerede er tatt i bruk til prototyping. Foto: Arild J. Waagbø

Starter prototype-lab i nedlagt studentkro

Molde Kunnskapspark vil fremstå i moderne drakt som innovasjonssenter med prototype-lab i den nedlagte studentkroa Valhalls lokaler på Molde Campus.

– Industrien kommer til å se like store endringer de neste fem årene som den har gjort på de 20 siste, erklærer daglig leder Finn Amundsen i Molde Kunnskapspark.

Kunnskapsparkens svar på dette er å flytte med seks ansatte og åtte inkubatorbedrifter en etasje ned og inn i lokalene som HiMolde-studenter brukte som kro fra 2007 til i fjor. Den nye storsatsingen er en prototype-lab á la NTNUs TrollLABS med professor Martin Steinert i spissen.

– Vi skal være prototype-lab for bedrifter i hele Møre og Romsdal, og et senter for utvikling, innovasjon og prototyping. Vi skal rett og slett bli mer fysiske enn før, selv om vi fortsatt skal drive med forretningsutvikling og kommersialisering, sier Amundsen.

LES MER: Vil rykke opp med industrielt internett

Han sier at det er innovasjonsseminaret i regi av iKuben og HiMolde til San Francisco for et års tid siden som er inspirasjonen til å satse på prototyping, og sier at lokale bedrifter nå må utvikle nye produkter til «The Internet of things og services».

– Vi skal få inn noen 3D-printere i laben, men det vil også bli papp/papir, tre- og metallsløyd. Alt skal være lov for å raskt utvikle prototyper. Det er prosessene som er kompetansen, sier Amundsen.

LES MER: Øker innovasjonsfarten

Selv om det offisielle startskuddet for åpningen av prototype-laben etter planen skal gå i januar neste år, så har allerede skoleelever og bedrifter vært innom Valhall-laben og prøvd seg. Carl Christian Semb, som tar en mastergrad i produktutvikling og produksjon ved NTNU, er leid inn som prosjektmedarbeider. Amundsen opplyser at laben – som ennå ikke har fått noe egennavn – er et testprosjekt som skal gå over to år, med iKuben-clusteret og HiMolde som viktige støttespillere.

Men det er en regning på rundt 200 000 kroner etter studentfesten som verken Kunnskapsparken Eiendom eller Studentsamskipnaden i Molde er synderlig begeistret for å plukke opp.

– Vi har hentet inn anbud som tyder på at det vil koste 350 000 kroner i endringer knyttet til ventilasjon, elektro og det bygningsmessige å sette lokalene i stand igjen etter at det har blitt drevet studentkro her. I tillegg skal vi oppgradere lokalene for cirka 800 000 kroenr, sier Jon Kjetil Gram, daglig leder i Kunnskapsparken Eiendom.

Knut Silseth, direktør for Studentsamskipnaden i Molde, med arkitekttegninger av de nye studentblokkene som skal stå ferdige på campus sommeren 2016. Foto: Arild J. Waagbø
Knut Silseth, direktør for Studentsamskipnaden i Molde, med arkitekttegninger av de nye studentblokkene som skal stå ferdige på campus sommeren 2016. Foto: Arild J. Waagbø

SiMolde er imidlertid ikke villig til å bidra med mer enn 75 000 kroner, opplyser direktør Knut Silseth.

– Slik vi ser det så vil eiendomsselskapet at vi skal delfinansiere tilretteleggelsen for en ny leietager, men det vil ikke vi bruke studentenes penger på.  Lokalene ble tilrettelagt for bruk som studenkro i 2007, noe som var nødvendig for at vi skulle gå inn som leietager. Etter det var det en del ting vi gjorde i tillegg, og det er vi villige til å ordne opp i. Vi har tilbudt 75 000 kroner eller at vi gjør jobben selv. Baren som står der kan de få vederlagsfritt, sier Silseth.