Dette skiltet møter besøkende på høgskolesenteret på Løkkemyra i Kristiansund, der HiMolde har 14 ansatte og rundt 350 studenter. Foto: Arild J. Waagbø

Underlig usynlig

HiMolde har i høst 14 ansatte og 336 studenter i Kristiansund, men det er underlig nok nesten usynlig.

Da jeg for halvannet års tid siden ankom høgskolesenteret på Løkkemyra i Kristiansund for første gang, oppdaget jeg til min store forbauselse at Høgskolen i Molde ikke var nevnt på tavla i førsteetasjen som lister opp husets forskjellige bedrifter. Jeg lurte en stund på om jeg hadde gått feil, om de HiMolde-ansatte hadde kontorer et annet sted.

Det blotte fraværet av navn og logo i blått på hvitt var så iøynefallende at jeg knipset et bilde for å dokumentere mangelen. Det kunne kanskje bli en liten nyhetssak av det, tenkte jeg, i sann grøftekant-journalistisk ånd.

Noen etasjer over forsøkte jeg deretter å gjennomføre et forhåndsavtalt intervju. Intervjuet fikk imidlertid et så uvanlig forløp at det rett og slett ikke egnet seg til publisering, verken da eller i dag. Jeg ble fortalt at jeg var å regne som en fra Molde utkommandert frontsoldat i en pågående krig mellom to nabobyer. Lettere rystet – trygt i ly på Fursetfjellets sørside – konkluderte jeg for meg selv med at publisering av intervjuet bare ville virke til å gjøre det slette forholdet mellom byene enda mer elendig.

LES MER: På to forskjellige planeter

Slik tenkte jeg også om den nevnte tavla den gangen, at det var best å ikke pirke i verkebyllen. Fotografiet ble liggende ubrukt på datamaskinens såkalte skrivebord, og minnet meg daglig om at jeg i enkelte av livets sammenhenger er en ganske feig og unnvikende kar.

Høgskolen i Bergen er synlig på HiKsu. Foto: Arild J. Waagbø
Høgskolen i Bergen er synlig på HiKsu. Foto: Arild J. Waagbø

For noen uker siden tok jeg mot til meg og fotograferte tavla igjen (se over). På samme sted fotograferte jeg videre roll up-en fra Høgskolen i Bergen. HiBergen startet i høst,  etter å ha blitt betalt 14 millioner kroner, en utdanning som skal gjøre 15 studenter til ingeniører. Om gjennomføringsgraden til disse studentene er som for landets studenter forøvrig, så vil seks av dem kunne kalle seg ingeniører våren 2018.

I dag er det over 7000 arbeidsledige ingeniører i Norge. Vi får håpe at ingeniørstudentene i Kristiansund får seg jobb etter endt utdanning, for ellers vil det fremstå i et grelt lys at de er uteksaminerte fra et av landets aller dyreste bachelorprogrammer.

Kontaktinformasjon på HiKsus hjemmeside. Skjermdump
Kontaktinformasjon på HiKsus hjemmeside. Skjermdump

På Høgskolesenteret i Kristiansunds webside er det en liste over personene som jobber der. Der kan man blant annet lese at Høgskolen i Bergen har én ansatt på senteret, men man må ha forkunnskaper for å vite at de fleste av de øvrige ansatte – 14 av dem – er lønnet av Høgskolen i Molde. Også her er Høgskolen i Molde underlig usynlig. Riktignok står HiMolde oppført blant senterets eiere, sammen med blant annet HiVolda og HiÅlesund. De sistnevnte institusjonene har ingen utdanninger i Kristiansund.

Jeg vet ikke om det er HiMolde eller HiKsu som svikter i å gjøre HiMolde synlig på Løkkemyra og i Kristiansund, men det er et sørgelig faktum at mange ikke er klar over at 202 studenter denne høsten studerer sykepleie og petroleumslogistikk på heltid ved Høgskolen i Molde – i Kristiansund. Videre har HiMolde nå 134 deltids- og emnestudenter i Kristiansund.

LES MER: – Ikke langsiktighet i studiene våre

Blant studentene på Løkkemyra hersker det forvirring om hvem som leverer hva, for da jeg humoristisk sa til en petlog-student at det sikkert er noen som tror at HiKsus daglige leder – Jøran Gården – er rektor på høgskolesenteret, så svarte studenten: «Er han ikke det?»

HiKsu mottar cirka fire millioner kroner i året i statsstøtte og har som viktigste oppgave å megle på plass tilbud innen høyere utdanning. Det er utvilsomt meget krevende arbeid. HiMolde-ledelsen foreslo å bruke noen av disse kronene på å opprette et professorat i petroleumslogistikk i Kristiansund, men det ville ikke HiKsu-ledelsen være med på. Den avgjørelsen tyder på at HiKsu-ledelsen har liten innsikt i hvordan man bygger bærekraftige og konkurransedyktige utdanninger.

Det hadde kledd Kristiansund å kunne smykke seg med et professorat eller to. Byen skulle så definitivt ha anskaffet seg sin egen Arild Hervik. Totalt renner det i år inn åtte millioner kroner i statsstøtte til høyere utdanning i Kristiansund. Selv om halvparten av summen er øremerket HiBergen og et nytt opptak av 40 (!) studenter til ingeniørsutdanningen, så fins det altså penger til en professor. Om det er det man vil ha.

Denne artikkelen skulle stort sett  handle om manglende synlighet, så jeg avslutter med en beskjeden bønn:  Kan noen være så vennlig – i brukervennligheten og merkevarebyggings navn –  å sette opp et HiMolde-skilt på Løkkemyra?