Regresjonsanalysen av plassering i Premier League og spillernes løpte kilometer.

Spring for livet

Som alltid i perioder der hjemmelaget ikke er på sitt aller beste, er vi på toppen av Haugen på evig søken etter erkjennelse og forståelse av fotballspillet.

Av HAUGEN og HALVARD ARNTZEN

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.
Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Tilfeldigvis kom vi forleden over en artikkel i VG som fattet umiddelbar interesse. (Se Manchester UnIted løper minst i Premier League – Liverpool løper mest). VG-journalistene Sævig og Opsahl, mer enn antyder at løping samvarierer med prestasjon, og gjør et nummer at at MUFCs etter hvert noe svake innledning på årets sesong kan ha sammenheng med for få tilbakelagte kilometer.

Her snakker vi om en veritabel verdenssensasjon. Er det virkelig så enkelt? Er det bare å instruere laget ditt om å sørge for å springe mer enn motstanderlaget og så er seriemesterskapet i boks? Neppe! All øvrig logikk tilsier selvsagt at så enkelt kan det slett ikke være. Hvorfor har vi i så fall fotballtrenere? Her er det bare å springe og i så fall burde det holde med langløpstrenere; de har vi for øvrig nok av i andre (og langt mindre interessante) idretter.

Nå gjør vi kanskje journalistene litt urett. De mener nok heller ikke at mer løping gir en sikker vei til seriemesterskapet. Men, de (mer enn) antyder i alle fall en sammenheng mellom løping og sportslig suksess.

I slike situasjoner blir teamet her oppe «vitenskapelige». Vi får en ubendig trang til å teste om det kan være noe i dette – for eksempel med de data som artikkelen bygger på. Som sagt så gjort. Denne problemstillingen krever en regresjonsanalyse:

Resultatene av denne analysen er angitt i figuren over.  Som plottet (plassering så langt i Premier League langs 1. aksen, og antall kilometer løpt aggregert for hvert lag så langt langs 2. aksen) viser, er det ikke rare sammenhengen å observere visuelt. Dataene ligner langt mer på norske skiskytteres skuddserier, enn en klar sammenheng. Riktignok gir en enkel trendtilpasning (den svarte rette linja i figuren) korrekt fortegn på linjas helning, men uheldigvis kan ikke nullhypotesen forkastes på 95-prosents nivået[1]. I mer normal tale betyr dette at vi ikke kan påstå noen sammenheng mellom variablene. De foreløpige observasjonen i Premier League antyder altså ingen signifikant sammenheng mellom hvor mye et lag har løpt og prestasjon i ligaen. Og signifikant må det jo være – eller hva?

Vi trodde et øyeblikk at VG hadde funnet den «endelige løsningen». Det er bare for LSK, for øvrig nå med ny trener, å springe mer for å redde livet i Tippeligaen. Dessverre antyder vår analyse at virkeligheten heldigvis ikke er fullt så enkel. Om fotball hadde vært så enkel, hadde vi nemlig ikke hatt mye å skrive om.

Heia Molde! (og denne gangen også Fredrikstad, som tydeligvis har skutt gullfuglen i ansettelsen av Mons Ivar Mjelde. I Fredrikstad diskuteres det nå heftig, etter 14 poeng på sine seks første kamper, hvor den første statuen av Mons Ivar skal plasseres; utenfor stadion eller foran rådhuset, skjønt etter 1-7 tapet i siste hjemmekamp, har antagelig diskusjonen stilnet.)

[1] P-verdien innringet i rødt i tabellen nederst i figuren er kun på om lag 89.5%.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.