FIFAs strategidirektør i aksjon i Frisch auditorium på Molde campus i dag. Foto: Arild J. Waagbø

Kjetil Siem: – Alt handler om kommunikasjon

FIFAs strategidirektør, romsdalingen Kjetil Siem, fortalte i dag europeiske sportsforskere på Molde campus om kulturell og politisk balansekunst i fotballens tjeneste.

– Alt handler om kommunikasjon, sa Siem, som i dag holdt foredraget «From the East, South, West and North. The Governance of Multicultural Sport» på Sport & EU-konferansen i regi av Association for the study of Sport and the European Union.

Siem, som kan krysse av for å ha vært adm. dir./generalsekretær i Vålerenga, Sør-Afrikas toppserie og Norges Fotballforbund, brukte en rekke anekdoter fra sitt yrkesliv til å illustrere kulturkollisjoner i internasjonal fotball.

Han fortalte om den afrikanske fotballspilleren i Norge som ikke kunne bruke lønna si om den var utbetalt av en kvinnelig økonomidirektør, om ansatte i fotballorganisasjonen som retter seg etter tradisjonell magi, om rike onkler med høyst urimelige krav, om kriminelle som ved bruk av frykt øver påvirkning på fotballen, og om kampfiksing (det er det verste, mener Siem, når man ikke kan stole på spillet) for småpenger.

– I internasjonal sammenheng er fotballen i Norge unik hva gjelder åpenhet. Og her folk er inneforstått med at lover og regler skal følges, sa Siem.

Men, understreket han, han kunne ikke forvente norske tilstander i Sør-Afrika da han begynte å jobbe der. En slik arroganse ville ha kostet ham jobben, sa Siem.

Kjetil Siem på Sport & EU-konferansen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Fotballen skal verken være politisk eller religiøs, men Siem fortalte om vanskelige diskusjoner knyttet til f.eks. minnemarkeringer i forbindelse med verdenskriger eller bruk av regnbueflagget, eller hva med ett minutts stillhet på stadion etter terrorhandlinger?

– Det er alltid noe på toppen av lover og regler, og for FIFA er det åpenbart mye lettere å si nei til Mongolia enn til Tyskland. Eller til Frankrike, for den saks skyld, sa Siem.

Å tillate bruk av hijab på banen, sa Siem, har gitt en kraftig oppsving for kvinnefotballen i Midtøsten, og at noen kvinnelige spillere også henter inspirasjon i fotballen til å ta hijaben av.

– Fotball hjelper, sa Siem.

Han avsluttet med å liste opp følgende kjøreregler for fotballarbeid:

  • Aldri bryt lover eller regler
  • Hold et klart skille mellom rett og galt
  • Ta balanserte avgjørelser (ikke la følelsene styre)
  • Kommuniser åpent om avgjørelser som tas (og lær av dialogen)
  • Vis respekt for folk, og for meninger du ikke deler
  • Bruk humor

Da Siem tok spørsmål fra salen, sa han rett ut at han ikke tror at fotballen noen gang helt vil bli kvitt korrupsjonsproblemene.

– Men slik er det med alle verdens industrier. Fotball og telekom står overfor de samme utfordringene, sa Siem.