HiMolde-studentene Mads Bratland Claussen (t.v.) og Steffen Lislelid på øya Nutaarmiut på Grønland. Foto: Privat

HiMolde-studenter hadde «helsprø» sommerjobb

HiMolde-studentene Mads Bratland Claussen og Steffen Lislelid skaffet seg ekstreme sommerjobber. Les deres reisebrev fra en fiskefabrikk på Nord-Grønland!

Av MADS BRATLAND CLAUSSEN og STEFFEN LISLELID

«Tirsdag 20. juni starten en reise og en opplevelse langt utenom det vanlige. Det er sommer og sol i Molde, og en etterlengtet sommerferie fra Høgskolen i Molde har omsider ankommet etter en knallhard eksamensperiode.

Men dette skal forlates til fordel for kaldere og nordligere strøk, nemlig Arktis og Nord-Grønland. Reisen ville innebære en reisetid på ca. 24 timer, fire forskjellige fly, fem mellomlandinger, to overnattinger og en to-tre timers intim båttur tilslutt. Da har man omsider ankommet en av verdens nordligste fiskefabrikker, hele 74 grader nord ligger Danskeide Royal Greenlands fiskefabrikk på en liten isolert øy som kalles for Nutaarmiut av lokalbefolkningen.

Oversiktsbilde av Nutaarmiut.
Oversiktsbilde av Nutaarmiut.

På veien mellomlandet vi i København og brukte eneste tilgjengelige reiseselskap, som er Air Greenland. På Nutaarmiut er det ca. 25 innbyggere, noen titalls grønlandske sledehunder, intet internett eller avløpssystem, strøm som genereres av et bråkete aggregat natt og dag, og båttrafikk som forsyner øyen med mat og drivstoff. Alle ingredienser som skal til for å skap en annerledes og helsprø sommerjobb.

Utsikten fra fabrikken. Det var denne kranen Mads Bratland Claussen kjørte hver dag under oppholdet.
Utsikten fra fabrikken. Det var denne kranen Mads Bratland Claussen kjørte hver dag under oppholdet.

På Royal Greenlands fiskefabrikk i Nutaarmiut ble vi møte av en grønlandsk kvinnelig anleggssjef torsdag 22. juni, etter en lang reise. Anleggssjefen var fersk i sin posisjon, og snakket primært grønlandsk, og noe dansk, noe som gjorde det vanskelig å kommunisere godt til tider.

Vi ble raskt satt til arbeid, uten verken opplæring eller med mål og mening. Arbeidsoppgavene var forholdsvis enkle og monotone å tilpasse seg. Man bedrev i hovedsak alt av relevante arbeidsoppgaver en fiskefabrikk har å tilby, som sortering av fisk, filetering, frysing, pakking og forsendelse til store lasteskip som transporterte hellefisk til det kinesiske fiskemarkedet.

Hodet på en hval.
Hodet på en hval.

Det var ikke uvanlig med tolv timers arbeidsdager, eller over 50 timers arbeidsuker og helgearbeid. Arbeidet kunne også til tider være svært fysisk krevende. Etter hvert som ukene gikk fikk vi – de såkalte «norske vikingene» – mer ansvar og anerkjennelse på fabrikken, da kran- og truckkjøring, samt papirarbeid, ble mer og mer primære oppgaver i en ellers svært annerledes og primitiv hverdag. Tilslutt kunne vi våre arbeidsoppgaver så godt at vi vil våge å påstå at vi kunne ha drevet fabrikken selv.

Lønnen var forholdsvis lav under hele oppholdet, da vi bare hadde ca. 110 DKK i timelønn og hele 44% i grønlandsk skatt. Denne skattesatsen får man for øvrig fradrag for etter samtaler med norske skattemyndigheter. Manglende lønn ble i noen grad kompensert med gratis kost og losji under hele oppholdet, og gratis hjemreise med overnattinger. Under oppholdet brukte vi minimalt med penger og tjente ca. 40 000 NOK totalt epå 10 uker på Grønland. Dette er en sommerjobb der opplevelsen er i fokus, og ikke inntjeningen av penger.

 Det vanlige synet: søppel overalt. 
Det vanlige synet: søppel overalt.

Grønlandsoppholdet er fullt av opplevelsesrike minner. Vi har i løpet av oppholdet deltatt på grønlandske fødselsdager og konfirmasjonsfester, jaktet på sel og hvalross, tilfeldige hvalsafarier, fisket, besøkt utallige små fiskelandsbyer, spist av det grønlandske matfatet (sel, hvalross, isbjørn, moskus og hval) og ikke minst blitt godt kjent med mange grønlendere og deres kultur. Grønlendere er vennlige og har næringsvett, da det å jakte og tjene penger til livets opphold er det aller viktigste for de aller fleste. De sette stor pris på nye mennesker og er inkluderende på alle måter, da vi har fått være med på jakt og blitt invitert til stort sett alt av lokale sosiale begivenheter.

Bilde av selen til Steffen.
Bilde av selen til Steffen.

Vi har også vært så heldige å bli kjent med ni andre skandinaviske «nordjobbere», i from av seks svensker og tre finner. Disse menneskene har vi bodd og arbeidet med side om side i 10 uker, og blitt svært gode venner med. Vi har også vært vitne til en vill og ekstrem natur i stadig endring, med flytende isfjell, innlandsis som smelter, midnattssol, sildhvaler som beiter 10 meter unna en og sledehunder som nærmeste nabo. En natur som ikke kan beskrives, men som bør oppleves.

Grønland er et ganske annerledes land på mange måter. De har i nyere tid (2009) fått selvstyre, men administreres og er økonomisk avhengig av Danmark. Under oppholdet fikk vi på tett hold føle hvilken problematikk og utfordringer Grønland sliter med den dag i dag. Store deler av befolkningen sliter med alkoholproblemer og usunne vaner som røyking. I Nutaarmiut ble vi møtt av mennesker som mer eller mindre brukte øyens isolasjon som avrusningssted, fra en ellers mer alkoholisert hverdag i større bygder. Mesteparten av menneske der, også noen barn, brukte tobakk jevnlig.

Bilde av selen til Mads.
Bilde av selen til Mads.

En av medarbeider på fabrikken fortalte at han/hun hadde drukket alkoholholdig drikke fra en alder av elleve år og røyket fra en alder av 13 år. Det virker for oss som at staten gjør sitt for å håndtere problematikken – uten hell, ved å utbetale penger hver 14. dag og gjøre alkohol både dyrt og lite tilgjengelig. Det var også stor problematikk omkring søppelhåndtering på Nutaarmiut. Mesteparten av søppelet som ankom øyensamfunnet blir ikke håndtert på noen forsvarlig måte. Det blir samlet opp i flere søppelhauger, kastet i vannet eller andre steder – uten et snev av omtanke. Dette var et veldig trist syn, men dessverre en virkelighet på Grønland.

Jakt av sel og andre dyr er veldig vanlig på Grønland. Dette kan fremstå som veldig brutalt for mange, men er dessverre nødvendig for å overleve i et slikt miljø. Vi kan si at vi opplevde at dette foregikk på en god og respektfull måte, da avlivingene foregikk raskt og uten lidelse.

Nordjobb.org gjorde dette mulig for oss. Dette er en rekrutteringsside der man kan registrere en profil, beskrive hva slags arbeid man kan tenke seg og når det passer best. Perfekt for studenter som er ute etter en litt annerledes sommerjobb og en real utfordring. Deretter blir man kontaktet av aktuelle arbeidsgivere i Danmark, Norge, Sverige, Grønland, Færøyene, Island osv. Man blir tatt godt vare på under oppholdet og forholder seg til profesjonelle mennesker i hele prosessen. Vi anbefaler alle studenter som er ute etter en litt annerledes sommerjobb med opplevelse i fokus, og ikke minst ute etter en utfordring, om å registrere seg og bli «Nordjobber’» sommeren 2018.

Takk til Royal Greenland og Nordjobb.org for en helsprø sommerjobb!»

Mads (t.v.) og Steffen.
Mads (t.v.) og Steffen.