Shnaw Abdulla (27) spilte blant annet volleyball i Træffhuset i går. Foto: Arild J. Waagbø

Vanligsvis går hun på helsestudio og i fjellet, men mandag spilte hun ball med studenter

TRÆFFHUSET (Panorama) – Kjempegøy! erklærte Shnaw Abdulla (27) fra Kurdistan. Mandag deltok hun på idrettsdagen studenter arrangerte for Molde voksenopplæringssenter.

– Dette har vært en fin dag, og det er fint å bli kjent med folk. Jeg kjenner ingen å spille med, men jeg holder meg i form ved å gå på helsestudio og gå turer i fjellet, sa Shnaw Abdulla, som var én av rundt 80 elever ved Molde voksenopplæringsenter deltok på idrettsdagen i regi av sport management-studenter på 2. året av bachelorprogrammet.

HiMolde-studentene Andreas Tautra Sylte (t.v.) og Isak Tollerud var sentrale i å arrangere idrettsdagen på Træffhuset. Foto: Arild J. Waagbø

– Det skal være en gøyal dag, hvor de slipper å sitte i klasserommet. Målet er å aktivisere og sosialisere elevene, og at vi som er studenter får erfaring med å arrangere sånt som dette, sa student Andreas Tautra Sylte (25).

Han fortalte at det først var oppvarming på tre stasjoner med kanonball, hermegåsa og hinderløype denne dagen, etterfulgt av hjørnefotball, volleyball og innebandy.

Student Isak Tollerud (21) fortalte at et sentralt element i idrettsdagen er å bruke sport til å inkludere mennesker:

– Vi presenterte flere forslag for en idrettsdag til elevene som skulle delta, og det var forslaget fra vår gruppe som ble valgt. Vi har hørt på hva de ønsket seg, så her er det litt for alle, og bra med pauser. Og vi har ikke hatt problemer knyttet til spårkbarrrierer, sa han.

Idrettsdagen er et ledd i kurset Managing Sport for Development (ID207), som ledes av førsteamanuensis Solveig Straume.

Lærer Åse Øyan på Molde voksenopplæringssenter i Træffhuset på idrettsdag for for grunnskoleelever. Foto: Arild J. Waagbø

Åse Øyan, som er lærer og grunnskoleansvarlig på Voksenopplæringa, fortalte at de fleste elevene som deltok på idrettsdagen kommer fra Eritrea, Syria, Sudan og Somalia.

– Alle elevene ønsker å snakke mer med nordmenn, men de erfarer  jo at det ikke er sånn at nabolaget kommer på døra for å ta de med, sa Øyan, som mener at at idrett, frivillighet og organisasjonsliv er den beste måten å skape seg en ny vennekrets på når man flytter til et nytt sted – uansett om man er innvandrer til Norge eller nordmann på innelands flyttefot.

Men hun peker på særlig ett problem som står i veien for at innvandrere skal delta i organisert idrett:

– Det er dyrt å delta, og innvandrere har lav inntekt!

Volleyball-action og moro på Træffhuset på idrettsdagen for elever på Molde voksenopplæringssenter. Foto: Arild J. Waagbø