– En død journalist kan ikke rapportere, sa journalist Kristin Solberg (32) da hun startet sitt foredrag på Molde Campus i dag. Derfor kommer sikkerheten først.
Solberg tok dagens publikum med til Kabul i Afghanistan.
– Jeg kommer dit om morgenen og deadline er klokken seks eller sju på kvelden. Noen ganger har jeg vært på stedet før, andre ganger er det første gangen. Jeg har tre til tolv timer på meg før jeg skal levere en reportasje, fortalte Solberg om den hektiske og farefulle jobben som krigsreporter.
Hun fortalte at hun har fått såkalt Hostile Enviroment Training, som inkluderer kunnskap om slikt som førstehjelp, hvordan unngå kidnapping og hvordan komme seg levende ut av et minefelt.
– Skal du rømme fra kidnapperne, så må du rømme tidlig. Og i den tidlige fasen må du ikke stikke deg ut. Du må være grå. Senere blir det vanskeligere å rømme og hvis situasjonen blir langvarig så må du gjøre deg menneskelig overfor kidnapperne. Snakke om mann og barn. Bruke navn på dem. Fortelle om barndommen din, sa Solberg.
Hun sa at hun reiser rundt med en førstehjelpsveske – ikke et skrin, og har trening i traumeførstehjelp. Om et ben ryker på grunn av en veibombe, så vet hun hvordan blødningen skal stanses.
– Vandrende minibanker
Både i Afghanistan og i områder kontrollert av Den islamske stat (IS) er vestlige journalister ettertraktede mål.
– De blir sett på som vandrende minibanker, sa Solberg, og pekte på at løsepenger har gitt f.eks. IS store inntekter
Les også: Farlig oppdrag
Hun sa at det var svært viktig å finne sjåfører, fiksere (som regel journalister eller hjelpearbeidere) og tolker som er til å stole på. Ellers kan man bli forrådt og overlevert til kidnappere.
– Du må aldri annonsere på sosiale medier hvor du skal. I Afghanistan sa jeg aldri til tolken eller sjåføren at jeg skulle dra til et risikoområde før kvelden før, sa Solberg.
To biler
I Afghanistan brukte hun burka for å bli usynlig. Og kjørte gamle, bulkete Toyota Corollaer (alltid to, etter å opplevd motorstopp en gang) for å smelte inn. 90 prosent av bilene i Afghanistan er en Toyota Corolla, opplyste hun.
På jobb i Syria – på offisielt visum – er det store problemet ifølge Solberg at myndighetene er gode på overvåkning og hacker seg inn på journalistenes datamaskiner, så pc-en må være renset før innreise. Her er også satellittelefoner forbudt, for myndighetene frykter at opprørerne skal få dem.
I de delene av Syria som myndighetene ikke kontrollerer, er det farlig å bruke mobil- og/eller satellittelefon, for de elektroniske signalene blir peilet inn av det militære og man blir da et bombemål, sa Solberg.
Åpent seminar lørdag
I morgen mottar hun Bjørnsonprisen 2014 i Bjørnsonsalen på Rica Seilet hotell kl. 14.
– Alle er velkommen til å komme på dette åpne seminaret, sier Bjørnstjerne Bjørnson-akademiets president Knut Ødegård.
I tillegg til at Solberg skal holde et foredrag, vil man også få høre journalistene Anders Sømme Hammer og Sidsel Wold, redaktør Harald Stanghelle og professor Elisabeth Eide snakke om utenriksjournalistikkens vilkår i dag.