Under årets Transport & Logistikk-konferanse på Gardermoen i slutten av oktober ble det utdelt pris for beste bacheloroppgave. De nominerte oppgavene kom fra BI og Høgskolen i Molde, men det var tre studenter fra sistnevnte som stakk av med førstepremien.
– Vi oppsøkte Elopak og spurte om de hadde en oppgave til oss, og det hadde de. Det handlet om valg av råvareleverandører og produksjonssteder for å minimere transportkostnadene, forteller Fredrik Wiklund fra Røyken.
Sammen med Bjarte Nordhaug og Martin Skaug, begge fra Nittedal, stod han bak vinneroppgaven
Elopak AS har eksistert siden 1957 og produserer kartongemballasje til drikkevarer. Det ble børsnotert i 2021 og har i dag Ferd, Andresen-familiens investeringsselskap, som største eier.
God motivasjon
Selv synes guttene det gjør oppgavearbeidet mer spennende at man får praktiske problemstillinger som skal løses med bakgrunn i den teorien man har lært på skolen.
– Det var god motivasjon, du får et ordentlig mål å jobbe mot. Man får se det man har lært teoretisk bli anvendt i praksis, og se resultater. Det er jo veldig gøy at man får noe konkret ut av det, forteller Bjarte, og suppleres av Fredrik som har en forklaring på hvorfor akkurat de vant:
– Vi var jo veldig heldige med den oppgaven, og det var nok derfor vi vant. Vi klarte å knytte de ulike modellene vi har lært godt opp mot oppgaven.
Forskningsaktig tilnærming
Martin er helt enig og trekker frem effektiviseringselementene som en av oppgavens styrker.
– Som Fredrik sier, så klarte vi å binde det teoretiske opp mot det praktiske som foregår i bedriften. Elopak var veldig fornøyde med besvarelsen vår – med det vi har foreslått kan man spare mye tid, i motsetning til de manuelle prosessene som man bruker i dag, sier Martin.
– Vi hadde nok en litt forskningsaktig tilnærming på besvarelsen vår, med måten vi gikk frem på og modellen vi lagde, utdyper Bjarte.
– Men er det da slik å forstå at Elopak kommer til å ta i bruk forslagene deres?
– Det er vel mer et hint om hva de burde se på. Vi så på en ganske avgrenset del av systemet deres, men vi måtte komprimere det ned til noe vi kunne håndtere. Sånn sett var det mer veiledende enn et konkret svar, sier Bjarte.
– Hva var utfordrende med oppgaven deres?
– Det gikk mye tid i starten til å sette seg inn i posisjonen deres. De har et stort spekter med mange produkter. Vi måtte få en forståelse av hva vi faktisk så på, sier Martin.
– Bearbeiding av data, rett og slett, og å forstå hva all den informasjonen vi fikk fra dem faktisk dreide seg om. Det hjalp at vi var tre stykker som jobbet sammen, sier Bjarte.
– Har dere noen tanker om hva dette har å si for fremtidige karrierer?
– Jeg tror ikke det skader, sier Bjarte, ikke helt uten latter, og fortsetter: – Det er i alle fall en fin ting å ha i bakhånd, men jeg vet ikke helt hva det har å si. Vi har i alle fall fått vist at vi er på et nivå der vi er kapable til å gjøre en god jobb på et prosjekt. Det er jo verdifullt med tanke på fremtidige arbeidsgivere, vil jeg anta.
– Man kan jo vise til et prosjekt man har jobbet med, som har hatt et så positivt utfall, sier Martin.
Fornøyde med studiet
Alle tre virker være godt fornøyde med logistikkstudiet ved høgskolen, og Fredrik forteller at alle tre har gått videre på masterstudiet. Og at de er godt fornøyde med det de fikk til med oppgaven sin og det de fikk ut av konferansen.
– Vi ble veldig stolte av å kunne representere høgskolen på konferansen – det var stas å motta prisen.
De syv nominerte oppgavene kom hovedsakelig fra BI og Høgskolen i Molde. For å bli nominert måtte oppgaven ha karakter A, og være innsendt av studentene og den involverte bedriften.
– Konferansen var også en god mulighet med tanke på nettverk. Det var flere som var interessert i å kontakte oss etter at vi vant prisen, forteller Martin avslutningsvis, vel vitende om at et stort og godt nettverk kan utgjøre en forskjell senere i livet.