Slottet i Oslo. Foto: Andreas Holdorsen (CC BY-SA 4.0)

Nok er nok

Kontroversene rundt kongefamilien de senere år setter både monarkiet og Norge i et dårlig lys. Det er på tide å si at nok er nok.

Knut Peder Heen er førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde.

I følge VG ønsker ingen av partilederne en debatt rundt monarkiet nå. Unnskyldningen de støtter seg på er at dette er en prinsipiell debatt som ikke har noe å gjøre med det som faktisk skjer i nyhetsbildet. En rasjonell aktør oppdaterer kontinuerlig sitt syn på en sak etter hvert som det foreligger ny informasjon.

Uavhengig av om man er prinsipiell tilhenger av monarki eller republikk, har Harald vært en akseptabel konge — for han har oppført seg som folk. Harald har kanskje til og med oppført seg mye bedre enn folk flest. En gallionsfigur med slike kvaliteter kan selv en republikaner leve med.

Dessverre er det verre stilt med andre medlemmer av kongefamilien. Prinsesse Märtha har blitt bli et kapittel for seg selv, og søndag for to uker siden ble kronprinsessens sønn, Marius Borg Høiby (27), pågrepet av politiet utenfor Skaugum.

Tidligere argumenter om at kongefamilien er gode ambassadører for Norge, rakner fort når Høiby omtales som Frauenschläger i tysk presse og moren må droppe representasjonsoppgaver under OL i Paris for å ordne opp.

Det som også gjør saken knyttet til Marius Borg Høiby spesiell, er at en person uten jobb og utdanning nyter en livsstil som krever et noe større budsjett. Hvor kommer pengene fra? Er det kronprinsparets apanasje Høiby lever på?

Uansett hvor Høibys penger kommer fra, har iallfall noen av de falt i hendene til kriminelle nettverk som selger kokain.

Vi har også fått vite at kronprinsessen tok kontakt med offeret i saken som førte til pågripelsen for to uker siden. For hennes del må vi håpe at formålet med kontakten var å uttrykke oppriktig medfølelse. Et forsøk på å påvirke vitnet kan være straffbart.

Her dukker det imidlertid opp nok en merkelig problemstilling knyttet til monarkiet og kongehuset. Ifølge flere eksperter Dagbladet har snakket med, er det ikke rettsvesenet som skal avgjøre om kronprinsessen har gjort noe straffbart, men svigerfaren!

Er det slik vi vil ha det? Bare en folkeavstemming kan gi oss svaret.

–> Lise Lillebrygfjeld Halse, Arve Hjelseth, Mads Langnes og Knut Peder Heen skriver fast i Panorama.