Høgskolelektor Gro Halten ved HiMolde fortalte i dag om voldsomme inntrykk etter fem uker som sykepleier på Røde Kors-feltsykehuset i Rafah i sommer. Foto: Arild Waagbø

Sterke inntrykk fra feltsykehuset i Rafah

I fem uker i sommer var høgskolelektor Gro Halten ved HiMolde sykepleier på det norskdrevne Røde Kors-feltsykehuset i Rafah på Gazastripen. I dag fortalte hun om erfaringen på Molde campus.

Halten brukte nyhetsinnslag, video, lyd og foto under foredraget sitt, som var en del av den pågående Bjørnsonfestivalen i Molde.

Høgskolelektor Gro Halten ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild Waagbø

Hele tolv ganger i løpet av fem uker sto Halten og hennes kolleger på feltsykehuset overfor masseskader, dvs. at sykehuset fikk inn langt flere døende og skadde etter krigshandlinger enn det sykehuset er dimensjonert for.

— Mange kom inn med skader som ikke er forenelig med liv, sa Halten, og forklarte at disse pasientene ble gitt lindrende behandling med morfin.

Andre kunne reddes med riktig behandling, som f. eks. en niåring som var skutt i ryggen av en drone og forsøkte å holde tarmene sine på plass med bare hendene da han kom til feltsykehuset. Allerede neste dag klaget niåringen på at han var sulten, fortalte Halten.

Andre lyspunkter i Haltens beretning fra det hardt pressede sykehuset, var det hun omtalte som «ferske babyer» på sykehusets fødeavdeling.

Det norskdrevne feltsykehuset i Rafah, som åpnet i mai i år, ligger på sjøsiden av Gazastipen. Foto: Arild Waagbø

For Haltens del var også mye av arbeidsoppgave på feltsykehuset det hun beskrev som grunnleggende sykepleie — hygiene og sårstell.

— Mange av pasientene våre var dekket av blod og sand fra topp til tå, sa Halten.

I sommer var det ofte mellom 40 og 45 grader i sykehusteltene i Rafah der Halten og kolleger arbeidet på spreng for å redde liv og helse Halten, som sa hun aldri har vært så sliten i hele sitt som etter dette  Røde Kors-oppdraget, fortalte at hun gikk ned fem kilo i vekt i løpet av ukene oppdraget hennes i Gaza varte.

Opplysende om konfliktens forhistorie

Marte Heian-Engdal i aksjon da Bjørnsonfestivalen kom til Molde campus i dag. Hennes foredrag om forhistorien til Israel-Palestina-konflikten var en god opptakt til Gro Haltens foredrag om feltsykehuset i Rafah. Foto: Arild Waagbø

Historiker og forfatter Marte Heian-Engdal ga i sitt foredrag på Molde campus i dag en god oppsummering av viktige hendelser i Israel-Palestina-konflikten.

Heian-Engdal, som er aktuell med boka «Et Gaza-liv», fortalte at hun i september i fjor besøkte Gaza for å skrive en bok om matlaging og -tradisjon i Palestina.

Men 7. oktober kom Hamas-angrepet på Israel. Heian Engdal skrev da en helt annen bok, der en palestinsk families livshistorie er utgangspunkt for en fortelling om over 100 år med liv og krig på Gazastripen.

— Israel vil straffe oss hardt, sier en av palestinerne i Heian-Engdals bok rett etter Hamas-angrepet.

Men konflikten, sa Heian-Engdal, handler ikke bare om Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023, og tok et fullsatt auditorium med på en historietime som blant annet tok for seg det britiske Palestinamandatet, konsekvensene av 6-dagerskrigen i 1967, de to intifadaene, Oslo-avtalen fra 1993 og stemningsbølgen som førte Hamas til valgseier i 2006.

Marte Heian-Engdal, som har skrevet boka «Et Gaza-liv», var i aksjon på Molde campus i dag i forbindelse med Bjørnsonfestivalen. Foto: Arild Waagbø