Kosedyr: Daniel Brevik Tendeland kom med sin kosebamse, en gorilla kjøpt i Kristiansand i år. Her er han sammen med kompisene Markus Lie og Theo Lugaard Solli, og sykepleiestudent Thea Hammersland Løtvedt. Foto: Anders Tøsse

Nysgjerrige barn fikk lære av studentene

KRISTIANSUND (Panorama): Ivrige barn fulgte spent med da sykepleiestudentene la plaster på bamsen, eller hjerneforskeren fortalte hvor viktig hjernens funksjon er for å spille fotball.

Av ANDERS TØSSE

Forskertorget lørdag under Forskningsdagene 2024 trakk mange hundre til nye Campus Kristiansund hvor studenter fra Høgskolen i Molde og andre demonstrerte ulike yrker.

Vel to uker før studentene flytter inn i Campus-bygningen var noen av dem med og demonstrerte ulike fag slik som sykepleie.

— Bamsen har skåret seg på en stein og trenger plaster. Jeg har den med meg over alt hvor jeg drar, sier Daniel Brevik Tendeland.

Sykepleiestudent Thea Hammersland Løtvedt tok nennsomt på en plasterlapp og demonstrerte omsorg for både bamse og gutt.

— Viktig å kunne hjelpe barn, og jeg har selv lyst til å bli jordmor på sikt, sier sykepleiestudenten.

Slangen er kosedyret til Julia Myklebust og fikk bandasje av sykepleiestudent Thea Hammersland Løtvedt. Foto: Anders Tøsse

Smakebit av yrker

Hun synes det er viktig og fint å kunne være med og skape interesse for faget, og da er håndtering av barn en viktig del av lærdommen.

Ungene får en smakebit av ulike yrker som høgskolen tilbyr utdannelse til, og det kan så et frø for hva de vil bli når de blir store.

Hjernen er komplisert forklarer hjerneforsker Bjarte Bye Løfaldli som demonstrerer hvor mye av hjernen som brukes også til å spille fotball slik Erling Thingvold liker å holde på med. Foto: Anders Tøsse

— Forskere kan lett bli høytflygende for folk flest, og da er det viktig å demonstrere hvordan forsking betyr noe for vanlige folks liv, sier hjerneforsker Bjarte Bye Løfaldli.

Han er ansatt i Kristiansund kommune i delt stilling, men har også undervisning for sykepleiestudenter ved Høgskolen med fokus på hjernens funksjoner.

Hjerne i fotball

— Jeg vil bli fotballspiller, sier Erling Thingvold, som får forklart hvor mange funksjoner en hjerne har.

— Om du skal spille fotball er hjernen viktig å bruke, påpeker hjerneforskeren.

Løfaldli håper å få til nevrovitenskap som eget fag ved Høgskolen i Molde avdeling Kristiansund på sikt, og tror det kan bli nyttig for byen og behov for arbeidskraft.

— Får vi studenter til å komme til byen og ta utdannelse, får vi fagfolk som trengs her og vil bo i området, sier Løfaldli.

Hjernen ble tatt fra hverandre og satt sammen igjen av Storm Emre med litt hjelp av hjerneforsker Bjarte Bye Løfaldli. Foto: Anders Tøsse

Han er en av ildsjelene bak forskertorget, og har vært med på å arrangere lignende andre steder.

— Målet er å få til et slikt forskertorg i Molde etter hvert, påpeker Løfaldli.

Danset

Han var overveldet over besøket hvor det vrimlet av barn og foreldre som var nysgjerrig både å få plaster på en skadet bamse, vite mer om hjernen, styre biler ved hjelp av nettbrett eller andre oppgavet som ble tilbydd rundt på torget inne i nye Campus Kristiansund.

— For mitt fag er det viktig å vise frem praktisk bruk av forskningen, samtidig som at ulike fag får demonstrere hva de jobber med, sier Løfaldli.

Omsorg er viktig å lære for sykepleiestudenter som Klaudia Brociek som liker å jobbe med barn. Her hjelper hun Maila Sofie Berge Melhus med plaster på kosedyret. Foto: Anders Tøsse

— Kjekt å møte barn og vise litt hva vi jobber med. Jeg liker barn og det er nyttig i vårt yrke å kunne kommunisere med pasientene, sier sykepleiestudent Klaudia Brociek.

I tillegg til Høgskolen i Molde var både Kristiansund kommune, Møreforsking, Fagskolen og andre med på forskerstand lørdag.

I tillegg til stand var det også innslag med dans hvor barna fikk beveget seg.

Newton-undervisning kommer for skoleelever fra Campus i høst og her er det Eirunn Eri Monge som er ansatt i Kristiansund kommune som viser hvordan biler kan styres via nettbrett overfor Vera Aas Elshaug. Foto: Anders Tøsse

Testet logistikk

— Vi kommer til å ha undervisning for ulike klasser fremover, sier Eirunn Eri Monge som er ansatt i en Newton-stilling i Kristiansund kommune og skal holde til på Campus Kristiansund.

Ungene fikk via en skjerm styre kjøretøy som ble programmert inn. Dette var populært hos mange unge som stod i kø for å være med og prøve seg.

Logistikk-studenter viste seg også frem, og via skjermer kunne barna prøve seg på oppgaver med å føre linjer mellom ulike punkter som gir poeng for rasjonelle løsninger.

— Dette er spill hvor det gjelder å tenke logisk. Det er ikke så lett å demonstrere hvordan logistikk jobber i praksis, men dette er en måte som viser hva logistikk kan bety, sier Kasper Kvalvik som er logistikkstudent.

Møreforsking som er etablert i Campus Kristiansund viste frem ulike sjødyr som kråkeboller som fenget godt hos barna. Foto: Anders Tøsse

Skape nysgjerrighet

Ved at bedrifter og studenter går hånd i hånd på denne måten, skapes det et rom for å lære mer om ulike yrker og hva som kan tilbys både av utdannelse og jobber lokalt.

Mange av både jenter og gutter møtte opp og fikk prøve seg på ulike aktiviteter.

— Målet er å vise i praksis hvordan ulike yrker fungerer og skape nysgjerrighet. Ikke minst for en forsker er det viktig å skape nysgjerrighet, og spesielt barn er nysgjerrig når de får prøve seg, sier Løfaldli.

Dans ble det også for de mange barna som møtte opp på forskertorget på lørdag — slik at de fikk røre på seg. Foto: Anders Tøsse