Student Christine Mølgaard Måløy (stående) holder innledningsforedrag under øvelse på rettssak. Advokat Roy Peder Kulblik (midt i bildet) hadde for anledingen rollen som dommer. Foto: Linda Yvonne Bøyum-Folkeseth

Studenter øvde på rettssak i lånte rettskapper

Advokat Roy Peder Kulblik stilte opp i rollen som dommer da tredjeårsstudenter i rettsvitenskap nylig øvde seg på rettssak.

Øvelsesrettsakene foregikk i to runder onsdag og torsdag på Molde campus som et ledd i undervisingen i faget JUR550 — Obligasjonsrett.

Førstelektor Linda Bøyum-Folkeseth opplyser at studentene fikk bryne seg på en sivil tvist om kjøpsrett, mangler og prisavslag knyttet til salg av en bruktbåt. Den aktuelle saken er hentet fra virkeligheten, og har tidligere gått for tingretten i Molde.

Uka før øvelsesrettsakene fikk studentene en kort redegjørelse for faktum i saken og saksdokumenter, samt kommunikasjon med diskusjon om kostnader mellom kjøper og selger av bruktbåten, for å forberede seg til øvelsen.

Studentene tok roller som advokater (i lånte rettskapper) og parter, og det ble holdt innledningsforedrag, partsforklaringer, utspørring og prosedyrer underveis i øvingsrettssaken. Studentene la også fram bevis i form av dokumenter.

— Studentene var litt stresset i starten av øvingsrettssakene, men de senket skuldrene etterhvert, forteller Bøyum-Folkeseth.

Advokat Roy Peder Kulblik i Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz, som i to dager hadde rollen som dommer i øvingsrettssakene, gir HiMolde-studentene gode skussmål etter øvelsene.

— Studentene var flinke. De hadde jobbet grundig og intenst med oppgaven for å forberede seg, og gjorde en bra innsats i retten — med hermetegn. Øvelsene fungerte godt, og jeg tror studentene lærte en god del obligasjonsrett av dette, sier Kulblik.

Linda Yvonne Bøyum-Folkeseth er førstelektor i rettsvitenskap ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild Waagbø