Førsteamanuensis Morten Svindland (i midten) representerte Høgsklen i Molde i utstillerhallen på The Qube. Her poserer han sammen med masterstudentene Maren Emily Blattman (t.v.) og Lukas Mastad, som besøkte høgskolens stand. Foto: Elias Alemayehu

Høgskolen stilte mannsterkt på The Qube: Årets tema var beredskap

GARDERMOEN (Panorama): 70 logistikkstudenter fra høgskolen deltok mandag og tirsdag på Transport & Logistikk på The Qube.

Studentene — med reiseleder LogistikkForum i spissen — fikk møte bransjeledere, politikere og fagfolk fra hele Norge som tok for seg kritiske og aktuelle problemer på den årlige konferansen Transport & Logistikk på The Qube på Gardermoen.

Årets tema var beredskap!

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) holdt åpningstale for konferansedeltagerne. Foto: Elias Alemayehu

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) fortalte i sin åpningstale mandag om behovet for økt beredskap i transportsektoren, med referanse til både Ukraina-krigen og naturkatastrofer.

Neste år skal det investeres over 90 milliarder kroner gjennom Nasjonal transportplan (NTP) for å oppgradere transporttilbudet og infrastrukturen — særlig veier og broer.

Tidligere forsvarssje Sverre Diesen i aksjon på Logistikk & Transport. Foto: Elias Alemayehu

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tok oss med på dypt dykk i de storpolitiske utviklingene som påvirker transport og logistikk sektoren.

Han sa at forholdet mellom Kina og USA, og Kinas ekspansjonistiske strategi kan utfordre den regelbaserte verdensordenen. Også faren for krig mellom Taiwan og Kina er veldig prekær, siden Taiwan leverer over 90 % av verdens mest avanserte dataprosessorer.

Diesen sa at Ukraina er avhengig av støtte fra Vesten for å ikke falle under Putins regime. og at utviklingen i landet vil bli veldig påvirket av hvem som vinner presidentvalget i USA. Diesen mener at Trump og JD Vance sannsynligvis ikke vil videreføre støtten til Ukraina.

Videre sa han at krigen i Midtøsten bekrefter at Israel ikke ønsker en tostatsløsning,  og at sterke krefter bak Israels regjering ønsker å benytte Hamas angrepet som påskudd for etnisk rensning av palestinere.

Diesen mener at Israel kun kan sikre strategisk stabilitet ved å trekke seg tilbake, og at USAs vedvarende støtte til Israel er en økende belastning på vestlig troverdighet og samhold.

Avslutningsvis sa han at Norge sikkerhetspolitisk fortsatt vil være avhengig av USA.

— Europeisk strategisk autonomi er neppe noen realistisk mulighet, sa Diesen.

Direktør Julia Pavlenko fra Ukrainas nasjonale postselskap. Foto:Elias Alemayehu

Julia Pavlenko, direktør for internasjonale operasjoner i Ukrainas nasjonale postselskap Ukrpostha, fortalte om hvordan Ukrpostha opprettholdt posttjenester midt i en pågående krig.

Pavlenko sa at det døde 75 ansatte der hun jobbet, men de fortsatte å levere kritiske varer som medisiner til krigsherjede områder. Hun la vekt på viktigheten av kreativitet og fleksibilitet i distribusjon, og oppfordret norske selskaper om å tenke utenfor boksen i møte med kriser.

— War is not an excuse to not deliver, sa Pavlenko.

Øystein Dørum ga sitt syn på Norges økonomiske status. Foto: Elias Alemayehu

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, ga oss innblikk i de økonomiske utsiktene for Norge i en verden med økt usikkerhet.

Dørum sa at norsk økonomi står støtt til tross for kostnadssjokket og svak kronekurs. Han sa at inflasjonen forventes å stabilisere seg. Men likevel mente Dørum at vekstutsiktene for de neste fem årene er svakere enn tidligere.

En av hovedutfordringene Norge står overfor er eldrebølgen og lavere inntektsvekst, noe som vil legge press på offentlige budsjetter fremover. Oljeinntekter gir Norge en solid økonomisk posisjon, men det kan ikke alene sikre økonomisk bærekraft.

Seniorrådgiver Jørgen Dyrhaug fra NSM mener at for å ferdes digitalt burde det kreves et datasertifikat, slik man må ha bilsertifikat for å kjøre på veiene. Foto: Elias Alemayehu

Cyberberedskap og digitalisering var et stort tema på konferansen, med innlegg fra blant andre Jørgen Dyrhaug fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Petter-Børre Furberg, konsernsjef i Posten Bring.

Førsteamanuensis Morten Svindland (i midten) representerte Høgsklen i Molde i utstillerhallen på The Qube. Her poserer han sammen med masterstudentene Maren Emily Blattman (t.v.) og Lukas Mastad, som besøkte høgskolens stand. Foto: Elias Alemayehu
PostNords studentpris for beste bachelor- og beste masteroppgave ble også delt ut på konferansen: Juryleder Eirill Bø (i midten) og PostNords Siw Fedog Hellesen (t.v.) hedret mastervinner Khajai Preeyatorn (BI Oslo) med 15 000 kroner og bachelorvinnerne Benedicte Storemark og Alexandra Andreassen (BI Bergen) med 10 000 kroner. Foto: Elias Alemayehu