HiMolde-forskere med føsteamanuensis Berit Irene Helgheim i spissen får tre millioner kroner til en fellesgrad i helselogistikk i samarbeid med VIT University i India.
I oktober slapp regjeringen nyheten om at HiMolde har ett av 50 prosjekter som får støtte gjennom UTFORSK-programmet, som er en del av regjeringens såkalte Panoramastrategien for forsknings- og utdanningssamarbeid med utvalgte land, India inkludert.
HiMolde-prosjektet som får støtte er en felles mastergrad, kalt Digital Technologies for Healthcare Operations Management, sammen med det private universitetet Vellore Institute of Technology i byen Vellore i delstaten Tamil Nadu i India. Videre også Nalam Medical Center and Hospital i Vellore med som prosjektpartner.
— Det er en mastergrad i det vi på norsk kaller helselogistikk og digitale teknologier, sier Berit Irene Helgheim, som er veldig fornøyd med at søknaden fra høgskolen fikk gjennomslag.
Hun tror fellesgraden vil gi rikt utbytte i form av både studentutveksling og forskningsresultater. Det nye studieprogrammet har planlagt oppstart høsten 2027.
Av HiMolde-ansatte er også førsteamanuensis Swati Aggarwal, førsteamanuensis Agaraoli Aravazhi, professor Deodat Edward Mwesiumo og professor Joao Carlos Amaro Ferreira med på det norsk-indiske utdanningsprosjektet.
Agaraoli Aravazhi forteller at han brukte LinkedIn for å knytte kontakt med forskere ved det indiske partneruniversitetet.
— Jeg har også slekt som har studert ved VIT University, sier Aravazhi, som selv er fra byen Chennai i Tamil Nadu i India.
Swati Aggarwal karakteriserer støtten til prosjektet som veldig gode nyheter.
— India er et stort land med veldig mange talenter, og vi trenger studieprogram som dette for å få talentene hit til Norge, sier Aggarwal.
Både Aravazhi og Aggarwal mener at kravet om egenbetaling i Norge for studenter som kommer utenfor EØS-området er til hinder for talentrekrutteringen til norske UH-institusjoner.