HiMolde-student Ina Charlotte Kristiansen (28) ble nylig valgt som én av to nestledere i LO-forbundet Styrke Ung.
Kristiansen ble valgt på forundets ungdomskonferanse i Stavanger siste helga i oktober. Av Styrkes cirka 80 000 medlemmer er 17 500 medlemmer under 35 år, og de regnes som unge medlemmer.
Kristiansen, som kommer fra Tana i Finnmark, har vært lærling på Melkøya og jobbet på ASKO i fem år før hun begynte å studere til en bachelorgrad i logistikk i Molde. Nå går hun førsteåret av mastergradsprogrammet i Sustainable Energy Logistics ved høgskolen.
Kristiansens stilte som nestleder fordi hun mener forbundet trenger en nestleder som er student for å kunne bidra på best mulig måte mot studentmedlemmer. Og hun ønsket å utfordre seg selv. Kristiansen sier at hennes hovedoppgaver vil være å skolere, engasjere og organisere.
— Studentarbeidet er der, men det er ikke sterkt nok. Det er flere fagforeninger som NITO og SAFE, konkurrerende fagforeninger som allerede er ganske synlige på store universitet, men det er ikke vår fagforening. Vi ønsker å styrke det samarbeidet sammen med LO, sier Kristiansen.
Kristiansen brenner for at lærlinger og studenter har det bra på jobb og trives på studiestedet sitt.
— Mange studenter jobber deltid og der skjer det av og til mye i gråsonene som dårlig betalt eller jobber uten tariffavtale, de får kanskje ikke overtids betalt. Man kan fort bli utnyttet som billig arbeidskraft, sier Kristiansen.
Når man er ung kan det være vanskelig å stå opp mot sjefen, og da er det nyttig å ha en fagforening i ryggen, mener Kristiansen.
Kristiansen syns studiestøtten er for lav, og at mange studenter derfor tar på seg mye ekstra arbeid for å bedre levekårene sine.
— Studentene får da ikke god nok tid til å sette seg inn i fagene, og man flyter bare gjennom studiet selv om man egentlig kunne brukt mer tid og vært flinkere på skolen, sier Kristiansen.
Kristiansen sier det vil bli utfordrende å balansere studier med fagforeningsarbeid. En vanlig hverdag for Kristiansen består av å være på undervisning på Molde campus, før det ofte er møter med ungdomsutvalget i fagforeningen. Ellers går dagene med til ulike typer arrangementer, og til stå på stand på utdanningsmesser og studiesteder.
— Det er vanskelig å balansere skole og fagforening, for jeg har en tendens til å prioritere fagforeningen, sier Kristiansen.
Etter masteren er planen til Kristiansen flytte hjem til Tana i Finnmark. Hun nevner at hun ønsker å jobbe med industri, men at hun også har vurdert logistikkkoordinator.
Kristiansen syns det er gøy å jobbe med problemløsning og effektivisering, og hun ønsker å jobbe med oppgaver som gir noe tilbake.
— Jeg vil ha oppgaver som resulterer i endringer, sier Kristiansen.