Mennene med lavest inntekt i Norges dør i gjennomsnitt hele 14 år tidligere enn mennene som tjener mest.
Det sa Øyvind Erik Næss, professor i epidemiologi ved Universitetet i Oslo og forsker ved Folkehelseinstituttet, da han i går holdt en øyeåpner av en forelesning om kjønnsperspektiv på helse på en fagdag for over 100 sykepleiestudenter, samt elever fra videregående skoler, som var samlet på Molde campus.
Næss fortalte at på verdensbasis er tobakk, alkohol, usunn mat og inaktivitet årsaken til 74 prosent av all såkalt tidligdød. Årlig dør for eksempel fire millioner mennesker verden rundt av kronisk obstrukiv lungesykdom (kols), de aller fleste pga. røyking.
Norske menn dør i mye større grad pga. rus og ulykker enn det norske kvinner gjør, og sosial ulikhet tar flere år fra menns forventede levealder enn fra kvinners, noe Næss også nylig har skrevet om i en artikkel i Tidsskriftet:
Kvinner med høy inntekt lever opptil åtte år lenger enn lavtlønnede kvinner, mens høytlønnede menn lever opptil 14 år lenger enn mennene som tjener minst.
Menns menn i Norge i gjennomsnitt dør fire år før kvinner, er dette kjønnsgapet på hele tolv år i vårt naboland Russland.
Ifølge Næss fins det eksempler på samfunn der menn og kvinner lever omtrent like lenge, og nevnte i den forbindelse studier som er gjort på grupper som går det som gjerne kalles den smale sti — mormonere, amisher, munker og nonner.
Torkild Visnes, som er seniorforsker i medisinsk bioteknologi ved SINTEF i Trondheim, foreleste om kjønn og utviklingen av nye legemidler.
Visnes fortalte blant annet at legemidler i stor grad er testet på menn, mens kvinner er mer utsatte for bivirkninger av legemidler enn det menn er.
Fagdagen tirsdag var en del av undervisningen i emnet SYH280 — Strukurelle vilkår for utøvelse av sykepleie, som førsteamanuensis Jeanette Varpen Unhjem er fagansvarlig for.