SimMan 3G – med en kostnad på nær én million kroner – skal fra høsten av gi HiMolde-studenter simulerte pasient-scenarioer.
– SimMan 3G er såpass avansert at spørsmålet nesten er hva du ikke kan bruke den til, sier Tove Myrvang, prosjektleder for simulering ved HiMolde.
Hun opplyser at simulering som pedagogisk metode skal styrkes kraftig på campus fra høsten av. Satsingen på simulering skjer i samarbeid med Helse Nordmøre og Romsdal.
Det er det norske firmaet Laerdal Medical som produserer SimMan 3G, en relativt livaktig dukke som blunker, svetter og lager realistiske hjerte og lungelyder, for bare å nevne noen av alt denne dukka kan gjøre eller være. SimMan kan skifte kjønn like raskt som folk skifter truse.
– Simulering er en god måte for studenter til å øve seg på teamarbeid og koordinering. Et webkamera tar video av øvelsene, og etterpå kan man se det som hendte og reflektere over hvordan scenarioet ble håndtert, sier Myrvang.
Hun peker på at god samhandling mellom helsepersonell er helt avgjørende for pasientsikkerheten:
– Det fins forskning som viser at rundt 70 prosent av pasientskader skyldes dårlig samhanding.
Tirsdag og onsdag denne uka var fagansatte på sykepleie- og verenpleie-utdanningene i Molde – samt representanter for IT-avdelingen ved høgskolen og Helse Nordmøre og Romsdal – med på et kurs i bruk av dukken, ledet av program implentation specialist Espen Henriksen fra Laerdal Medical.
Dekan Heidi Viviann Haavardsen ved Avdeling for helse- og sosialfag sier at simuleringsøvelsene vil gi studentene bedre forutsetninger til å møte tøffe kliniske utfordringer i praksis.