Kjetil Kroknes er IT-sjef ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

PC på jobb – Mac hjemme

IT-sjef Kjetil Kroknes (46) sier at han ikke er noen teknofreak.

 

– Mac eller PC?

– PC til produksjon, men jeg har Mac hjemme. Mac-en er rask å fyre opp. Men skal det fungere til alt mulig, så er det PC som gjelder.

– iOS eller Android?

– Personlig foretrekker jeg iOS. Nå har jeg en iPhone, men i mange år brukte jeg Blackberry. Men jeg er ikke noen teknofreak som må ha de siste dingsene på markedet. Jeg vil bare at det skal virke det jeg bruker.

– Open Source eller Microsoft?

– Microsoft. Jeg vil heller betale for det enn å plundre med det. Når det gjelder driftkostnader så tror jeg Open Source i lengden kan bli dyrere enn kommersielle løsninger.

 

Praktiker fra gård

Da intervjuavtalen ble gjort, sto Kjetil Krones på mitt kontor.

«Tirsdag klokka 11?» foreslo jeg.

«Da må du legge den inn i kalenderen,» svarte Kroknes.

«Holder det ikke at jeg skriver det ned på en lapp?»

«Nei, det må være i kalenderen hvis jeg skal huske det,» svarte Kroknes, hvorpå han ga seg til å instruere meg i Outlooks kalenderfunksjon.

Han er praktisk anlagt, med andre ord. Og det sier han selv også, at det å vokse opp på en gård i Sylteosen i Fræna – omgitt av dyr og gårdsmaskiner – gjorde ham til et praktisk anlagt menneske.

– Jeg skrudde på traktor, mc og bil fra jeg var liten, sier han.

– Gjør du det fortsatt?

– Jeg har båt og skrur litt på motoren der, men dagens biler er blitt så teknologitunge at det ikke er så lett å skru på dem.

– Hva slags båt er det?

– En 22-fots Merry Fisher. Vi har hus på Bjørnsund og drar dit nesten hver eneste helg. Med en marsjfart på 25 knop bruker vi 40-45 minutter på å komme frem. Og når jeg kommer dit, da synker pulsen betraktelig.

 

Fikk kjeft for å innføre epost

Kroknes er hardware-mann. Han ville bli radio- og TV-reparatør, så han gikk på elektronikklinja på Romsdal videregående skole. Der fikk han også opplæring i datateknikk. Deler av undervisningen foregikk faktisk i høgskolens gamle IT-lab i Øvre veg i sentrum av Molde.

– Med den bakgrunnen kunne jeg gå rett ut i jobb. Til å begynne med jobbet jeg med barcode-løsninger i Nortrade Electronics, PC’er i Cnet og senere med systemutvikling i Tollpost Globe. I ’94 ble jeg IT-sjef i Hustadmarmor. Da hadde de knapt begynt å bruke PC-er, men Windows var det ingen som hadde. Det var en veldig spennende tid og vekstperiode. Produksjonen i tiden jeg var der økte fra en million tonn til over tre millioner tonn i året, forteller Kroknes.

Han snakker i vei om X.25-protokollen, Lotus Notes og CAD-programmer som kjørte på Unix.

– Før mente jeg at operativsystemer uten kommandolinje ikke var ekte operativsystemer, smiler han.

Han tøyde den noe konservative konsernstrikken langt da han i ‘94/’95 ga de ansatte på Hustadmarmor tilgang til epost.

– Da ringte IT-sjefen fra Omya-hovedkontoret i Sveits og ga meg huden full, for epost ble sett på som noen farlige greier på den tiden, sier Kroknes.

Men forholdet til konsernledelsen var ikke verre enn at han etter hvert først ble IT-sjef for Omya i Norge, Sverige, Danmark, Finland og England. Og fra 2010 var han sjef for konsernets datasenter og sentrale systemer i Sveits, for en virksomhet som sysselsatte 6-7000 ansatte og omfattet 150 industribedrifter verden over.

– Det var litt kultursjokk å jobbe i Sveits, men sånn sett er det greit å være nordmenn. Vi kan være litt uformelle i stilen uten at noen reagerer på det, sier Kroknes.

Før han for noen uker siden dukket opp på campus som høgskolens nye IT-sjef, jobbet han ni måneder i Merit Consulting i Molde.

 

– Framtidas ledere og eksperter

– Hvorfor søkte du jobben som IT-sjef ved høgskolen?

– Det var ikke lønna som lokka, for å si det sånn. Jeg var nok redd for at jeg skulle få en reisehverdag på min forrige arbeidsplass. Og jeg liker å levere tjenester og å møte folk, og høgskolen har et miljø med mye kunnskap og folk som ivrer etter å gjøre ting. Organisasjonen er stor i moldemålestokk. Her utdanner vi fremtidas ledere og eksperter, og jeg skal bidra til at de har gode og stabile tjenester.

– Noen studenter her avlegger allerede eksamen på PC. Når kan alle studentene avlegge eksamen på PC?

– Jeg tror at om vi får digital eksamen for alle studentene, så er det noe som kan differensiere oss fra andre læresteder. Vi har allerede dyktige fagfolk og et bra studieopplegg, så eksamen på PC kan være noe som løfter høgskolen. Det er jo derfor vi er her, for at studentene skal komme hit og få en utdanning.

– Men når?

– Nå er jeg på gyngende grunn, men løsningene for PC-eksamen fins. Den dagen det blir bestemt at dette skal vi gjøre, så får vi det på plass. Ikke i år, men kanskje neste år. Det er en tommelfingerregel i min bransje at det som ikke er planlagt før sommeren, det skjer ikke det året.