Professor Arild Hervik (t.v.) og førsteamanuensis Rasmus Rasmussen under aksjonsmøtet på Høgskolen i Molde i kveld. Foto: Arild J, Waagbø

– Statsminister Solberg skal gjøre slik vi vil

Professor Arild Hervik erklærte enmannsaksjon og truer med å surre seg inn kjetting om ikke statsminister Erna Solberg (H) etterkommer hans krav i sjukehussaka.

Cirka 140 personer hadde kl. 18 i kveld møtt opp i det store auditoriumet på Høgskolen i Molde for å høre sjukehusaksjonistene Arild Hervik  – professor ved HiMolde, Rasmus Rasmussen – førsteamanuensis ved HiMolde,  og Ap-politikeren Kåre Ellingsgård – tidligere statssekretær, fylkesmann og fylkesrådmann, etter at de tre hadde innkalt til møte gjennom intervju og helsides annonse i Romsdals Budstikke. De tre aksjonistenes budskap er at Nordmøre og Romsdal er best tjent med to sjukehus – ett i Kristiansund og ett i Molde, og ikke et fellessjukehus mellom byene.

– Vi skal ha sjukehus i Molde og det skal vi få, erklærte Hervik ved møtestart.

Sjukehusaksjonistene Arild Hervik (t.v.), Rasmus Rasmussen og Kåre Ellingsgård (bak) på HiMolde i kveld. Foto: Arild J. Waagbø
Sjukehusaksjonistene Arild Hervik (t.v.), Rasmus Rasmussen og Kåre Ellingsgård (bak) på HiMolde i kveld. Foto: Arild J. Waagbø

– Useriøs politisk ledelse

Kåre Ellingsgård, som i dag sitter i Molde kommunestyre, var førstemann ut. Han redegjorde for den politiske prosessen som i 2001 startet med at Molde sjukehus skulle totalrenoveres og som nå har munnet ut i Helse Møre og Romsdal planlegger å bygge et nytt fellessjukehus for Nordmøre og Romsdal.

Ellingsgård mener at det er hans partikolleger – tidligere helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og hennes statssekretær Roger Ingebrigtsen – som har ansvaret for det som har skjedd. Ellingsgård refererte fra et møte daværende styreleder Kolbjørn Almlid og adm.dir. Gunnar Bovim hadde med Ingebrigtsen i februar 2010, der det i følge Ellingsgård virker som om statssekretæren ikke var klar over at det planlagte nye sjukehuset på Eikrem i Molde skulle erstatte de to sjukehusene på Lundavang og Oppdøl i Molde.  I følge referatet fra møtet sa Ingebrigtsen at sykehuset måtte være akseptabelt for Kristiansund.

– Vi ble ranet av en useriøs politisk ledelse. Sjukehuset i Molde ble stoppet på en primitiv og usaklig måte, sa Ellingsgård, som ga uttrykk for sterk frustrasjon over at ti års sjukehusutredning hadde blitt «vraket på denne simple måten».

Kåre Ellingsgård (t.v.) og Rasmus Rasmussen i forbindelse med folkemøtet på Molde Campus i går. Foto: Arild J. Waagbø
Kåre Ellingsgård (t.v.) og Rasmus Rasmussen i forbindelse med folkemøtet på Molde Campus i går. Foto: Arild J. Waagbø

– Slik vi vil

– Det var vår egen Kåre som brukte disse sterke ordene. Dette opptaket skal statsminsisteren se i morgen. Det er ikke så farlig at det ikke er så mange som er her i dag, for vi skal få statsministeren til å gjøre slik vi vil. Denne kampen skal vi vinne, sa Hervik, før Rasmus Rasmussen tok ordet.

Rasmussen sa at utredningen i tiden etter møtet i 2010 har inneholdt manipulerende framstilling av reisetider og at forskjeller knyttet til lokalisering nær Kristiansund eller Molde har blitt maskert og marginalisert i Kristiansunds favør. Han mener at utredningene bevisst  er gjort skjeve.

To sjukehus er best. Da beholder de to byene arbeidsplassene og det er også best for pasientene, avsluttet Rasmussen.

Gandhi og et videopptak med tittelen «Arild Hervik Miljø» ble trukket fram av professor og aksjonist Arild Hervik i kveld. Foto: Arild J. Waagbø

Ghandi-omslag

Da Arild Hervik igjen tok ordet rett etter klokken 19, var det under et projektorbilde av omslaget til en bok om Mahatma Ghandi skrevet Johan Galtung og Arne Næss, samt tittelen til videoen «Arild Hervik Miljø». Videoen skal etter det Panorama har fått opplyst blitt spilt inn like før møtet i går. Hervik nevnte at han jobbet som vitenskapelig assistent for filsofiprofessor Arne Næss på Universitetet i Oslo på 70-tallet, da han blant annet bisto Næss med et kapittel om sosialøkonomi i boken «Økologi, samfunn og livsstil».

– Det er samfunnsøkonomisk fire milliarder kroner billigere å bygge to sjukehus enn ett, sa Hervik, og henviste til en artikkel han har skrevet om dette i Dagens Næringsliv i 2010.

Professor Arild Herviks krav til regjeringen. Foto: Arild J, Waagbø
Professor Arild Herviks krav til regjeringen. Foto: Arild J, Waagbø

Hervik satte frem krav om at regjeringen bl.a. må stanse alt utredningsarbeid om et felles sjukehus.

Hervik fortalte at han fikk diagnosen inklujonslegememyositt (IBM) i 1999 og har vært innlagt 30 ganger på sjukehus etter den tid. Han ga tilhørerne nærgående kjennskap til helseproblemer han har fått behandling for – så sent som den siste uken – på Molde sjukehus, og omtalte mange av legene som har behandlet ham ved navn eller fornavn.

Det ikoniske bildet av da filosofen Arne Næss ble arrester i forbindelse med Mardøla-aksjonen ble vist da Arild Hervik truet med aksjon i går. Foto: Arild J. Waagbø
Det ikoniske bildet av da filosofen Arne Næss ble arrester i forbindelse med Mardøla-aksjonen ble vist da Arild Hervik truet med aksjon i går. Foto: Arild J. Waagbø

Erklærte enmannsaksjon

Hervik avsluttet, like før klokken ble 19.40 tirsdag kveld, med å ta avskjed med sine medaksjonister Kåre Ellingsgård og Rasmus Rasmussen, og erklære at dette  heretter skal være en personlig aksjon i regi av ham selv. Han presenterte sin funksjonsassistent for publikum og sa at han ved hjelp av denne vil gå til anskaffelse av kjetting og lenke seg fast med rullestol og det hele i morgenrushet i Molde by, om han ikke får gjennomslag for kravene sine.

Over Hervik ble det da vist et bilde av filosof Arne Næss i det han blir båret av politi i forbindelse med Mardøla-aksjonen. Hervik kommenterte at det i hans eget tilfelle – 210 kilo inkludert rullestol – må fire politimenn til for å bære ham bort.

– Om Erna Solberg ikke gjør noe med våre krav, så blir jeg verdensberømt. Hun har ikke noe valg, sa Hervik.

– Alt skjer nå

På spørsmål fra Panorama om han virkelig tror statsminister Erna Solberg – allerede på onsdag – kommer til å se videoen han har laget, svarte Hervik:

– Det må hun. Ellers blir jeg verdensberømt. Da er det kjetting. Den videoen er sterk. Dette er timet. Alt skjer nå.

Panorama får opplyst av HiMoldes ledelse at verken Hervik-videoen «Arild Hervik Miljø» eller opptaket fra folkemøtet i går bli publisert via HiMoldes vanlige kanaler. Panorama vil lenke til videoene så snart det blir kjent hvor de blir publisert.

Det var cirka 140 personer til stede da Hervik erklærte han vil lenke seg i kjetting og sperre Storgata i Molde om ikke Solberg-regjeringen gjør som sjukehusaksjonistene krever. Foto: Arild J. Waagbø
Det var cirka 140 personer til stede da Hervik erklærte han vil lenke seg i kjetting og sperre Storgata i Molde om ikke Solberg-regjeringen gjør som sjukehusaksjonistene krever. Foto: Arild J. Waagbø