Onsdag ble en barkvikler – Enarmonia formosana (Scopoli, 1763) – funnet i en gang i kjelleretasjen i A-bygningen på Molde campus.
Det var personalmedarbeider Jørn R. Gustad ved HiMolde som fant den. Gustad er en lidenskapelig hobby-entomolog og hadde en egnet beholder i lommen, så dyret ble raskt «glasset».
– Den satt jo da på en vegg og kopet, og jeg så at det var noe rart med den. På Østlandet har jeg sett den flere ganger, så jeg kjente den igjen. Det var artig å finne den her i fylket og inne på skolen, sier Gustad.
Arten er ifølge Artskart tidligere funnet 216 ganger i Norge, og bare én gang før i Møre og Romsdal (6. juli 1880 i Valldal, Norddal). Funnet er ifølge samme kilde det hittil nordligste i Norge.
– Med sin ene centimeters størrelse kan krabaten virke uanselig, men ser vi nærmere på den – så er den smellvakker! sier Gustad.
Det vitenskapelige artsnavnet formosana er betegnende avledet fra det latinske formosus (vakkert formet).
– Det norske navnet har den fått fordi larvene lever i barken helst til frukttrær i rosefamilien, og betraktes i den sammenheng som skadedyr, opplyser Gustad.
Gustad har lenge vært en amatør-ornitolog (fuglekikker), men begynte i 2009 også å vie seg til å studere insekter. Det ligger i kortene at han fotograferer også.
– Det er jo noe med å få det man ser dokumentert, så kameraet er blitt en følgesvenn, sier Gustad.
Han opplyser at dyret ble sluppet i beste «catch and release»-stil 16. juni, etter at han hadde portrettert den ved hjelp av Canons makroobjektiv MP-E 65 mm 2.8 – som gir inntil fem ganger forstørrrelse – og en ringblitz.