Faglærerne Bård-Inge Pettersen (t.v.) og Per Kristian Rekdal stilte med «fasit» i form av jordbærbod og monopolpenger da studentene var ferdige med statistikk-eksamen i dag. Foto: Arild J. Waagbø

Vårens statistikk-nøtt: Jordbærpris og matsvinn

Ikke kast jordbæra, men selg dem til redusert pris for å maksimere fortjenesten!

I dag hadde nær 200 studenter i Molde og Kristiansund eksamen i MAT110 Statistikk. Vårens nøtt, oppgaven som skiller A-kandidatene fra de andre, handlet om jordbær.

Jordbærpris på statistikk-eksamen

Se intervjuer med både campus- og fjernstudenter i alderen 20 til 60 år som tok eksamen i statistikk i dag! Faglærerne Bård-Inge Pettersen og Per Kristian Rekdal sier også litt om oppgavesettet og årets nøtt: Hvilken redusert pris må Bunnpris sette på jordbærkurvene for å unngå matsvinn?

Publisert av Panorama HiM 22. mai 2018

 

Først i form av et klassisk logistikkproblem, kjent som newsboy problemet eller modellen. Men i stedet for å finne optimalt antall aviser til avisgutten på hjørnet, skulle studentene finne ut hvor mange kurver jordbær Bunnpris-butikker i Molde burde ta inn for å minimere svinn og maksimere fortjeneste.

Dernest skulle studentene finne optimal redusert kveldspris på jordbærene, nok en gang for å minimere svin og maksimere profitten.

TEST DEG SELV: Eksamensoppgaven og Løsningen (PDF)