Rektor Elin Mordal manet til aktiv deltagelse og kritisk tenkning da hun i dag ønsket nye studenter velkommen til høgskolen. Foto: Arild Waagbø

— Aktiv deltakelse er nøkkelen til å få mest mulig ut av studietiden

Les talen HiMolde-rektor Elin Mordal holdt for nye studenter da den offisielle åpningen av studieåret ble markert på en seremoni i Bjørnsonhuset i formiddag:

«Kjære studenter, ordfører, gjester og venner av høgskolen og kjære kolleger.

Hjertelig velkommen til nytt studieår her ved Høgskolen i Molde!

I would especially like to welcome our international students. Today you embark on a new and exciting chapter of your academic journey in a foreign country. You have made a bold and exciting choice to pursue your education here, and we are thrilled to have you as part of our academic community. Studying abroad is a transformative experience that offers opportunities for personal growth, cultural exchange, and intellectual enrichment. You have chosen to step out of your comfort zones, embrace new challenges and broaden your horizons. This decision demonstrates your courage, adaptability and thirst for knowledge, qualities that will undoubtedly serve you well in the future. Let’s grow, learn, and build fruitful relationships together. Now, I will continue in Norwegian.

SE FOTO: Alle bildene fra åpningsseremonien

LES MER: Student Hawjin Mirzaie fikk Studiemiljøprisen

Åpningen av nytt studieår er en festdag! Vi er utrolig glade for å ha dere her og ser frem til å følge dere gjennom årene som kommer. Det er en stor glede å se så mange nye studenter. I år ønsker vi over 2000 nye studenter velkomne til høgskolen. Dere er nå en del av et mangfoldig fellesskap. Her på Høgskolen i Molde verdsetter vi hver enkelt av dere. Vi tror på styrken i mangfold, hvor forskjellige perspektiver og erfaringer beriker vårt læringsmiljø. Hver og en har noe unikt å bidra med, og vi gleder oss til å se hvordan dere vil lære og vokse.

Vi lever i en urolig tid, hvor verden står overfor store utfordringer som demografi, klimaendringer, politisk ustabilitet og teknologiske omveltninger. I 2024, i en slik kontekst, har det aldri vært viktigere å studere og sikre seg kompetanse. Den kunnskapen og ferdighetene dere tilegner dere her, vil være avgjørende for å kunne navigere i, og bidra til å løse disse store globale utfordringene. Ved å investere i utdanning, investerer dere også i fremtiden – både deres egen og samfunnets.

Engasjer dere fullt ut i studiene. Jo mer innsats dere legger inn, desto mer vil dere få tilbake. Ikke nøl med å stille spørsmål eller delta i diskusjoner. Aktiv deltakelse er nøkkelen til å få mest mulig ut av studietiden. Bruk denne tiden til å utfordre deg selv og utvide dine perspektiver. Utvikle gode studievaner tidlig. Lag en struktur som gir deg tid til både studier og fritid. Gode studievaner vil hjelpe dere å holde balansen gjennom studietiden.

Det finnes mange ressurser her for å hjelpe dere. Faglærerne er tett på, biblioteket er fylt med både bøker og digitale ressurser. Rådgivningstjenester er tilgjengelige for å støtte dere gjennom eventuelle utfordringer dere måtte møte. Disse ressursene er her for å hjelpe dere til å lykkes.

Bli med i studentorganisasjoner eller idrettslag. Det er en flott måte å møte nye mennesker, utvikle ferdigheter og få en rikere studietid. Engasjement i slike aktiviteter kan også gi deg erfaringer og nettverk som er verdifulle langt utover studietiden. Enten du er interessert i sport, kultur, frivillighet eller noe helt annet, finnes det noe for alle. Bygg nettverk. Bli kjent med medstudenter og lærere. Det handler om å bygge relasjoner som kan støtte deg og åpne dører for deg nå og senere.

Åpningsuke-sjef Jan SIndre Heltne sparer ikke på konfettien. Foto: Arild Waagbø

Husk å vær en åpen og inkluderende medstudent. Snakk med noen du ikke kjenner – i dag og i ukene som kommer. Dere er mange som er ny på skolen og ny i byen.

Studietiden kan være krevende, men det er viktig å huske på å gjøre ting du liker og lade batteriene. Ta vare på både fysiske og mentale helse. Tren, spis sunt og ikke nøl med å søke hjelp om dere trenger det. Fysisk aktivitet redusere stress og forbedre konsentrasjonen. Mental helse er like viktig som fysisk helse. Vi har tjenester her for å støtte dere om dere trenger noen å snakke med.

Bli kjent med campus. Kantina tilbyr et sted for å slappe av, diskutere fag og nyte måltider med medstudenter. Det er mye informasjon nå ved studiestart. Min oppfordring i dag er å laste ned appen «Mine studier». Der er mye av informasjonen dere trenger samlet på et sted.

Utforsk byen Molde! Bli kjent med kulturlivet og lokalt arbeidsliv. Byen har et rikt tilbud av aktiviteter og arrangementer som kan gjøre tiden her enda mer spennende og givende. Utforsk de vakre omgivelsene, fjorden, kysten og Moldepanoramaet på sørsiden av Romsdalsfjorden. Fra utsiktspunktet Varden kan dere se 222 fjelltopper.

HiMolde-studenter i Bjørnsonhuset i dag. Foto: Arild Waagbø

Jeg husker fortsatt min første dag som student godt. Jeg husker min egen studietid godt, og innimellom lengter jeg tilbake til den helt spesielle tiden. Den var fylt med utfordringer, mye læring, nye bekjentskaper og kunnskap om at ikke alle i et kollektiv studerer, spiser, dusjer, fester og sover til samme tid. Studietiden er en unik periode i livet hvor man ikke bare lærer fag, men også mye om seg selv, om andre og om samfunnet.

Sett dere mål og vær ambisiøse. Planlegg fremtiden med store og små drømmer og arbeid målrettet for å oppnå dem. Mål gir retning og motivasjon, og hjelper deg å holde søkelys på det som er viktig. Vær nysgjerrige og kreative. Bruk studietiden til å utforske nye ideer, og tenk kritisk om alt dere lærer. Ikke vær redd for å utfordre det etablerte! Kjernen i høyere utdanning er kritisk tenkning – å utfordre det som er kjent for å finne nye svar og løsninger. Blir det litt mye innimellom, ta en kopp kaffe! Det gir et kjærkommet avbrekk for hjernen. Selv har jeg lært mye i pauser, men best av alt har det gitt meg nettopp en pause.

Vis respekt og toleranse overfor alle. Mangfold gjør oss sterkere, og ved å være inkluderende skaper vi et bedre læringsmiljø for alle. Respekt for andres synspunkter og bakgrunner er grunnlaget for et trygt og utbytterikt læringsmiljø. Oppretthold høye etiske standarder og ta ansvar for deres handlinger. Vær ærlig, og handle i samsvar med dine verdier og overbevisninger.

Jeg ønsker dere alt godt i studiene. Jeg har tro på at dere vil utvikle dere til dyktige fagpersoner. Husk at vi er her for dere. Vi ønsker dere det beste, og vi vil gjøre vårt ytterste for å støtte dere gjennom hele studietiden.

Dear international students. We’re very happy that you are here. Your ambition and drive have brought us together, and I hope you will use your stay to delve into your chosen academic field, explore the beautiful nature in this region, create and grow new friendships and connections. Know that we are always here to support you!

On behalf of all the staff at Molde University College, I would like to wish you a warm welcome once again, both to the university college and to the city!

Velkommen til Høgskolen i Molde, og jeg ønsker deg lykke til med studiene!»