Gleder seg: Kristin Chen (f.v.) og Nora Blekken ser frem til å starte som studenter i Kristiansund, mens Kasper Kvalvik avslutter tredjeåret ved Høgskolen. Foto: Anders Tøsse

Historisk kull med studenter ser frem til Campus Kristiansund

KRISTIANSUND (Panorama): Etter formell åpning av skoleåret ved Høgskolen i Molde avdeling Kristiansund i dag, ser både studenter og ansatte frem til at Campus Kristiansund åpner i høst. For to lokale førsteårsstudenter blir det gjensyn med byen.

Av ANDERS TØSSE (tekst & foto)

Ordfører Kjell Neergaard (Ap) kunne høytidelig åpne skoleåret med å peke på at høgskolen snart kan flytte inn i nye lokaler og forlate de gamle på Løkkemyra. Han pekte på at byen nå ikke bare er oljeby, klippfiskby, fotballby og operaby, men også studentbyen.

— Campus bidrar til at Kristiansund blir mer attraktiv, og jeg kjenner mange unge som vil flytte hjem igjen til byen, sier student Kristin Chen.

Hun begynner på studiet for bærekraft logistikk og sirkulær økonomi, men har en lang studenttilværelse bak seg allerede. Etter videregående i Kristiansund flyttet hun som mange andre til Trondheim — for å studere markedsføring. Etter endt studie er hun fire år senere tilbake i hjembyen, for å studere i ytterligere tre år.

— Kjekt å kunne bo i hjembyen igjen. At Campus kommer er absolutt et stort pluss, og vi ser at antall studenter vokser i byen, sier Kristin Chen.

Nye studenter på åpningsseremonien i Kulturfabrikken i Kristiansund i dag. Foto: Anders Tøsse

Liker å studere

Hun innser at mange bedrifter får mer fokus på bærekraft, og da ønsket hun å fortsette å studere.

— Jeg liker å studere og er ikke klar for jobb ennå,  smiler Chen.

Hun ønsker seg på sikt en jobb hvor hun jobber både individuelt og i grupper.

— Da kommer jeg til å søke jobber i Kristiansund eller Trondheim, sier hun.

For mange har det frem til de siste årene vært naturlig å dra ut fra Kristiansund for å studere, men nå er trenden i ferd med å snu.

Lyttet: Det var en lyttende forsamling studenter som hørte hva som ble sagt. Nå er de i full gang med fadderuka for å bli bedre kjent. Foto: Anders Tøsse

Fra hybel til leilighet

— Alle jeg kjenner i Sunndal, hvor jeg kommer fra, har dratt til Trondheim for å studere. For meg var det like greit å reise til Kristiansund, sier Nora Blekken, som skal studere petroleumslogistikk.

Hun har allerede erfaring fra Kristiansund siden hun det siste året har bodd på hybel her for å ta årsstudium i juss.

— Men det var ikke noe for meg, så da ble det petroleumslogistikk hvor det er mange ulike jobber som er aktuelle, sier Nora Blekken.

Hun trives godt i byen og med økende studentmiljø og kommende Campus ser hun fram til trivelige studieår. Nå har hun kjøpt seg leilighet i byen.

— Nå føler jeg meg veldig hjemme her. Her er det mindre miljø enn de store byene, og trives best med dette, sier hun.

Stort marked

Tidligere har Blekken hatt sommerjobb på Hydro i Sunndal, og vil fortsatt være tilkallingsvikar når det passer.

— Jeg har en del familie i byen på pappas side, så det blir nok færre turer hjem til Sunndal fremover, sier hun.

Selv om hun ikke har en konkret jobb som hun drømmer om, ser hun at det er et stort marked for kompetansen.

Både Nora Blekken og Kristin Chen er glad for at det er faddere som skal gi dem en god inngang på studieåret. Etter selve åpningen ble studentene samlet i ulike grupper med en egen fadder.

Forbilde

— Oppgaven er å være et forbilde og gjerne stille opp litt ekstra for studenter som ikke er så aktive sosialt. Jeg har foreløpig 19 i min gruppe som jeg har ansvar for, sier student og fadder Kasper Kvalvik.

Han er opprinnelig fra Vadsø, men har de siste årene bodd i Lillesand. Han jobbet ett år på Hurtigruta, og da så han alle runde nøter med oppdrettsfisk langs kysten, og den fine havna i Kristiansund.

— Jeg ble nysgjerrig på oppdrettsbransjen og derfor skal jeg til med det tredje året med marin logistikk og økonmomi, sier Kvalvik.

Han trives godt i byen og ønsker å bidra at ferske studenter får samme opplevelse.

— Nå blir det deilig å flytte til Campus. Studentmiljøet er i stor vekst. Bare på to år har antall studenter på ulike studier vokst veldig mye, sier han.

Mer enn fest

Kasper Kvalvik er overrasket over det fine studentmiljøet i byen, og hvor kjekke folk som bor her. Nå skal han og andre i studentstyret bidra til innholdsrike dager med sosialisering før selve studiene begynner.

— Vi holder på hele uka og har etter denne åpningen såkalt trafikklys-fest hvor studentene har på seg T-skjorte med farge ut fra hvilken status de har. Fredag er det volleyball, grilling pluss Hawai-tema om kvelden.

Kasper forteller om stand-up, sportstema og annet på programmet fremover. Her er det ikke snakk om bare drikking ,slik mange får inntrykk av.

— På fadderkurset vi hadde fikk vi høre at fem av seks som ikke er med i fadderuka føler seg ensom. Det er viktig å være sosial og knytte kontakter. At det blir fest er bare en del av det hele, sier Kasper Kvalvik.

Spilte: Gruppen The impossible green rocket i gang studentåret med trøkk og fikk god jubel fra salen. Foto: Anders Tøsse

Jobber med studentboliger

Stodentåret ble rocket i gang med gruppa The Impossible Green med flere lokale medlemmer.

Rektor Elin Mordal sa at åpningen av studieåret er en festdag, og at det åpnet med et brak med rockemusikk.

Rektor: Her prøver rektor Elin Mordal å formane noen gode ord til studentene om å både knytte kontakter og ta studiene på alvor. Foto: Anders Tøsse

Før åpningen var en del HiMolde-ledere på befaring på nye Campus Kristiansund, hvor høgskolen overtar lokalene fra 1. oktober. Så kommer studentene litt etterpå. Det blir en ny tilværelse for alle.

— Det er en stor glede å se så mange nye studenter. Nesten 300 nye studenter i år, som er flere enn i fjor, sa Mordal.

Hun pekte på at vi lever i en urolig tid og at det i 2024 aldri har vært viktigere å studere og tilegne seg kompetanse for å løse store globale utfordringer.

Ny: Karen Vik (t.v.) er ansatt for å hjelpe studentene og ble presentert av Bente Aure Myrstad i Samskipnaden i Molde. Foto: Anders Tøsse

Bente Aure Myrstad, som er direktør i Studentsamskipnaden i Molde , pekte i sin tale på at selv om det handler mye om fag og studier, er det også viktig at livet er mer enn dette. Derfor tilbys studentene hjelp.

— Vi jobber med egne studentboliger i Kristiansund. Men vi har ansatt en person som kan være til stede for å hjelpe studentene. Karen Vik jobber for å ta vare på studentene og deres behov, sa Myrstad.