Onsdag kveld fyltes storsalen på Plassen seg av moldensere klare for å høre på foredraget «De selvopptatte» av psykolog Espen Skorstad i regi av Bjørnsonfestivalen.
Da Espen Skorstad flyttet til Kråkerud fra Trondheim føltes det som et stort kultursjokk. Livet på storbygda var totalt forskjellig fra livet på landet, og en egoistisk følelse av å være unik vokste frem hos ham.
Nå er han aktuell med bok «Den fabelaktige narsissisten – et nytt blikk på vår tids mest forhatte personlighet».
Selvopptatte kjendiser og influensere som Donalt Trump og Kim Kardashian fyller skjermer og blaster fra høyttalere hver dag. Psykopatiske særtrekk som omhandler selvskryt, forfengelighet, misunnelse, eksternalisering, mangel på empati, løgner, rivalisering, grandiositet og berettigelse er med på å stemple disse menneskene som narsissister.
Men hva er vippepunktet? Skorstad presenterte en vittig formel for å måle graden av narsissisme:
narsissist (n) = selfies (s) / timen (t)
Skorstad fortalte om den italienske kirurgen og forskeren Paolo Macchiarini som utførte eksperimentell luftvegskirurgi uten å nevne komplikasjonene ved inngrepet. Pasientene døde som fluer, men i Macchiarinis selvskrytende artikler stor det ingenting om de negative konsekvensene, kun løgner om suksessen ved bruken av de påstått banebrytende, kunstige organene.
LES MER: Forsker-skandalen: – Trodde ikke det kunne stemme
For en narsissist gjør det utrolig vondt å spørre andre etter løsninger på problemer. Man har alltid rett og er overbevist om at alle er misunnelige. Alt er andre sin skyld, og det er typisk at disse menneskene aldri innrømmer feil eller legger seg flate og ber om unnskyldning.
Et eksempel på mangel på empati er når noen i en sårbar situasjon forteller om et nært familiemedlem som har fått en kreftdiagnose. Da vil ofte narsissisten forsøke å snu fokuset tilbake på seg selv ved å kanskje si: «Jeg kjenner også en som har kreft …»
Det finnes både flere typer- og flere grader av narsissisme. Trump, for eksempel, er en grandios narsissist som føler seg som en konge både i offentligheten og når han er hjemme – en mørk narsissist som utnytter andre på en aggressiv måte bundet til forakt.
En sårbar narsissist kan ofte sammenlignes med yngre menn som vil bli sett, men som i motsetning til Trump ikke føler seg så høy i hatten når de sitter hjemme på gutterommet.
I den kollektive fellesskapsnarsissismen finner vi de som skal redde verden. De er ofte av idealistisk karakter for å oppnå status – altså lyse narsissiter med ambisjoner – som for eksempler kvinneforkjempere og politikere.