TV-produsent Bosse Lindquist i SVT fulgte kirurgen Paolo Macchiarini i ett år. Foto: Anna Karin Johansson

Forsker-skandalen:
– Trodde ikke det kunne stemme

Anklagene mot stjernekirurgen Paolo Macchiarini var kjente, men det måtte en TV-dokumentar til for at Sverige skulle forstå alvoret.

– Vi skulle undersøke om anklagene stemte eller ikke, hva om egentlig hadde hendt. Jeg ble enormt overrasket over det vi fant. Jeg trodde ikke det kunne stemme at rektor ved Karolinska Institutet ville hindre at forskningsfusket ble kjent, sier TV-produsent Bosse Lindquist.

SE TV: «Eksperimenten» – dokumentar på SVT

Onsdag klokken 12 til 13 på Molde campus forteller Bosse Lindquist i SVT om sitt arbeid med den såkalte Macchiarini-skandalen. Foredraget i Haavelmo auditorium – A-108  – er åpent for alle interessert, og Lindquist vil også vise enkelte klipp fra dokumentaren «Experimenten».

Paolo Macchiarini var en av verdens mest omtalte forskere og kirurger. Som gjesteprofessor ved Karolinska Institutet og overlege ved Karolinska Universitetssjukehuset var han sentral i en satsing på stamcellebiologi og regenerativ medisin. Av åtte pasienter Macchiarini gjennomførte eksperimentelle operasjoner på, er seks i dag døde. Kolleger av Macchiarini varslet om at han drev med forskningsfusk, og en ekstern granskning fastslo at Macchiarini hadde fusket. Internt ved KI ble stjernekirurgen likevel frifunnet.

LES MER: «Stjernefall» – artikkel i Forskerforum

Bosse Lindquists dokumentar Experimenten ble en øyeåpner for den svenske offentligheten, og har medført en rekke avganger ved KI de siste månedene. I alt 15 utredninger av saken foregår nå i Sverige, i tillegg til politietterforskning.

Lindquist sier at alle reaksjonene på dokumentaren kom helt uventet på ham.

– Komplekse dokumentarer får sjelden reaksjoner og omtale i andre medier. At det ble annerledes denne gangen kan kan skyldes temaet. Folk syns det er viktig hvordan man behandles når man blir syk, sier Lindquist.

Lindquist-foredraget er en åpen del av programmet på et fagseminar for UH-avisene Khrono, Panorama, På Høyden, Uniforum og Universitetsavisa.