Comitium-styret. Foran f.v.: Madelen Halvorsen, Maja Moen Bugge, Claudia Antwiwaa Kumi, Andrea Victoria Schneider, Emilie Stoltenberg Russeltvedt. Bak f.v.: Torgrim Bakken, Victor Philip Amadeus Sæther, Magnus Pahle Anker, Sigurd Sæther Østmoe og Johanna Lid. Ikke tilstede: Cecilia Lövström. Foto: Andrea Strand Barkve

Studentene i Comitium diskuterer KI, fusk, plagiat — og mye mer

— Stadig blir nye og spennende samfunnsdebatter tatt opp i Comitium. Vi synes det er bra at medlemmene viser interesse for det, sier Comitium-leder Emilie Stoltenberg Russeltvedt (21).

Av ANDREA STRAND BARKVE

Comitium er en faglig og sosial studentforening ved HiMolde for de som studerer juss og samfunnsfag. Styret består nå kun av studenter som går bachelor i rettsvitenskap. Mange av disse studentene snakker om er muligheten til utplassering sjette semester på bacheloren. Et par bedrifter studentene kan få ha utplassering hos er advokatfirmaet Øverbø Giørtz eller politiet.

Fire studenter er ferdigstuderte denne sommeren og Comitium er derfor på utkikk etter engasjerte studenter som vil være med i det nye styret etter sommeren.

Er du interessert? Send mail til comitium@himolde.no.

Leder Emilie Stoltenberg Russeltvedt. Foto: Andrea Strand Barkve

Leder Emilie Stoltenberg Russeltvedt sier ny master i rettsvitenskap ved Universitetet i Innlandet, mulig universitetsstatus for Høgskolen I Molde, bruk av kunstig intelligens (KI), fusk og plagiat er temaer som blir tatt opp i foreningen.

— En av de viktigste samfunnsdebattene for oss i Comitium, som vi også snakker med andre som studerer rettsvitenskap om, er blant annet at Universitetet i Innlandet skal åpne opp for en master i rettsvitenskap høsten 2026. De har jo hatt bacheloren i mange år nå, så det er bra de vurderer å få en master. Dette gir oss studenter som går rettsvitenskap enda et sted vi kan ta en master, i tillegg til Bergen, Oslo, Kristiansand, Stavanger og Tromsø, sier Russeltvedt.

— Det at HiMolde viser interesse for å søke om universitetsstatus er jo også ganske interessant å snakke om. Det blir spennende å se hvilke forandringer dette kan medføre for høgskolen, sier Russeltvedt.

Nestleder Maja Moen Bugge. Foto: Andrea Strand Barkve

— KI er jo et fint verktøy og hjelpemiddel, men i fremtiden kan det jo bli mer truende i forhold til overtagelse av jobber og lignende. Det blir spennende å se utviklingen av KI og bruken av det, sier nestleder Maja Moen Bugge (23).

Når det kommer til bruk av kilder til skoleeksamener, så har vi kun begrenset tilgang til Lovdata. Sjansen for fusk er da mindre. Andre studiesteder benytter seg av Lovdata Pro, og det kunne jo vi også hatt, men det er ikke alle som har lyst til dette. Med begrenset tilgang til Lovdata er vi nødt til å bruke hodet mer og terskelen blir lavere. Når det kommer til innleveringer, hjemmeeksamener, bacheloroppgaver, masteroppgaver og lignende, så er det større sjanse for både fusk og plagiat. Det har vært mye snakk om selvplagiat i media den siste tiden, og i fjor høst var det en student som ble tatt for selvplagiat. De fleste studentene som blir tatt for dette blir utestengt i en viss periode, men i denne saken fastslo Høyesterett at studenten ikke fusket og utestengelsen var ugyldig. Flere saker som denne burde bli sett på igjen, sier Bugge.

F.h. Leder Emilie Stoltenberg Russeltvedt og nestleder Maja Moen Bugge. Foto: Andrea Strand Barkve

Noen av planene Comitium har for våren er et veien videre-seminar 3. mars, foreningsdag 4. mars, vaffelstand 6. mars og quiz 12. mars.

Veien videre seminaret er for alle studenter ved Høgskolen i Molde. Det vil bli invitert ulike gjester fra forskjellige yrker og man får vite mer om hvilke muligheter man har etter studiet, enten det er videre utdanning eller jobb.  Mer informasjon kommer senere.

Hvem skal ta over for medlemmene som er ferdige i Comitium til sommeren? 1. rad f.v.: Madelen Halvorsen, Maja Moen Bugge, Claudia Antwiwaa Kumi, Andrea Victoria Schneider, Emilie Stoltenberg Russeltvedt. 2. rad f.v.: Torgrim Bakken, Victor Philip Amadeus Sæther, Magnus Pahle Anker, Sigurd Sæther Østmoe og Johanna Lid. Ikke tilstede: Cecilia Lövström. Foto: Andrea Strand Barkve

Følg dem på Facebook eller Instagram