Rektor Elin Mordal (t.v.) og høgskoledirektør Øyvind Sørensen fikk i dag servert et forslag til stabsbudsjett som gir Høgskolen i Molde en litt trangere ramme i 2025. Foto: Arild Waagbø

Høgskolen får 363,5 millioner i forslaget til statsbudsjett

I Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 som ble lagt fram i dag, får Høgskolen i Molde 363 464 000 kroner å rutte med.

Det er cirka 3 millioner kroner mer enn i 2024, men i realiteten er det en nedgang i og med at den foreslåtte økningen i prosent er lavere enn forventet lønn- og prisstigning neste år.

I forslaget til statsbudsjett skriver regjeringen:

«Ansvarleg forvaltning krev at pengebruken er forsvarleg. Dei siste tiåra har det vore kraftig vekst i budsjetta til forsking og utdanning. Dette skal halde fram med å vere høgt prioriterte område, men vi kan ikkje forvente den same veksten framover. Samstundes som løyvingane til utdanning har auka, indikerer internasjonale undersøkingar at både lese- og mattematikkferdigheiter blant norske elevar er på retur. Vi er derfor nøydde til å finne måtar å styrke resultata til elevane på utan at det samstundes betyr vekst i budsjetta. Vi skal altså få meir att for dei pengane vi allereie investerer i utdanning.»

Høgskolen i Molde har heller ikke fått nye studieplasser i forslaget til statsbudsjett for 2025.

— Jeg skulle ha ønsket at regjeringen satset mer på forskning og utdanning, og det er skuffende at vi ikke får nye studieplasser, sier rektor Elin Mordal ved HiMolde.

Høgskoledirektør Øyvind Sørensen forklarer at noe av årsaken til realnedgangen er at bevilgningene knyttet til Utdanningsløftet som kom under koronoaepidemien i 2020, er i ferd med å fases ut.

— Budsjettforslaget er som forventet ut i fra signalene regjeringen har gitt over flere år, og det blir noe mer krevende å gjøre økonomiske prioriteringer for året som kommer, sier Sørensen.

HiMolde får i 2025 blant annet en ny årlig utgiftspost på cirka 15 millioner kroner til husleie og drift knyttet til nye Campus Kristiansund.