Psykolog Atle Dyregrov, som er ekspert på sorg, i aksjon på Bjørnsonhuset i Molde. Foto: Arild Waagbø

Nestorer laget god fagdag om vond sorg

Med forskning, egne erfaringer, praktiske råd og varm formidling sørget nestorene Atle Dyregrov og Trond-Viggo Torgersen for at en lang fagdag om vond sorg ble en god for over 600 tilhørere.

— Vi kan glede oss til en hel dag med sorg! sa rektor Elin Mordal da hun torsdag sist uke åpnet temadagen om sorg i Bjørnsonhuset i Molde.

Høgskolens Aksel Bølgen Sandvik (fra høyre) og Yngve Hustad Reite tok i mot publikum som kom til Seilet og temadag om sorg torsdag morgen. Foto: Arild Waagbø
Rektor Elin Mordal åpnet fagdagen om sorg i Bjørnsonsalen. Foto: Arild Waagbø

I salen satt for det første studenter fra Høgskolen i Moldes bachelorprogrammer i sykepleie, paramedisin og vernepleie, men også en lang rekke profesjonelt og generelt interesserte tilhørere løste billetter for å delta på fagdagen.

Førsteamanuensis Ingrid Johnsen Hogstad ledet fagdagen og flere samtaler om sorg. Foto: Arild Waagbø

Det var høgskolelektor  Beth Helen Tomren Løken som tok initiativ til arrangementet, og hun startet arbeidet med det før sommerferien i fjor.

— Jeg underviser i palliasjon, og særlig tredjeårsstudentene etterlyste mer undervisning i det å delta i krevende samtaler med pasieneter og pårørende i sorg og krise. Det må vi bare ordne, tenkte jeg, sier Løken.

Grunnen til at Løken booket Atle Dyregrov og Trond-Viggo Torgersen til temadagen, var at hun fikk høre de to snakke sammen om sorg på en podkast — uten at det var vondt å høre på.

Og torsdag gjentok de to nestorene denne bragden i Molde, som på bestilling.

Atle Dyregrov ga et innblikk i forskningen som er gjort knyttet til sorg. Foto: Arild Waagbø

Professor emeritus Atle Dyregrov, som er en ledende fagperson innen krisepsykologi her til lands, arbeider fortsatt klinisk en dag i uka med foreldre og barn som sørger.

— Å miste barn kaster ofte skygger inn i resten av ens liv, sa Dyregrov.

Han fortalte om folk som sliter så mye med sorg at de støter omgivelsene sine fra seg.

— Mange sliter unødig, og trenger å lære seg metoder til å håndtere sorgen, sa Dyregrov.

Atle Dyregrov i Bjørnsonsalen. Foto: Arild Waagbø

Dyrgrov fortalte at intensiteten og varigheten av sorgen — rigiditeten — varierer mellom folk. Å besøke en grav hver eneste dag kan være et ekspempel på en slik rigid sorgadferd. Hva gjelder tid, så er mer enn seks måneders varighet et av kriteriene for diagnosen forlenget sorgforstyrrelse.

I foredraget sitt tok Dyregrov også opp at traumatiske minner, og PTSD, ofte kan forekomme i forbindelse med sorg. Han sa også at det var veldig viktig å snakke sant til barn i krise.

Bjørnsonsalen var nesten fullsatt for temdag om sorg. Foto: Arild Waagbø
Trond-Viggo Torgersen (t.v.) i samtale med Ingrid Johnsen Hogstad. Foto: Arild Waagbø

Lege, eks-barneombud og artist Trond-Viggo Torgersen bidro med sin erfaring og kunnskap i en samtale med HiMoldes Ingrid Johnsen Hogstad.

Torgersen kom med mange praktiske råd knyttet til vanskelige samtaler med pasienter og pårørende, som å sørge for at det er ryddig og rent i lokalet, og kanskje en pen duk på bordet, tenn lys, sett fram vann, glass og papirlommetørkler.

— Bruk skikkelige ord. Si «liket» eller «den døde», og ikke «den som har forlatt oss». Bruk også et enkelt språk. Si lindrende, ikke palliativt, sa Torgersen.

Han sa det var viktig å forberede seg emosjonelt til de vanskelige samtalene.

— Ta deg en bøy, og pust! Vask hendene i varmt vann. Konsentrer deg. Minn deg selv på at du er profesjonell og sterk, sa Torgersen.

Trond-Viggo Torgersen (t.v.) og Ingrid Johsen Hogstad i Bjørnsonsalen. Foto: Arild Waagbø
F.v.: Trond-Viggo Torgersen, Eli Bjordal (sykepleier), Gro Stormyr Øien (vernepleier), Atle Dyregrov og Ingrid Johsen Hogstad i panelsamtale på temadagen om sorg. Foto

Dagen ble avsluttet med en panelsamtale, der også sykepeier Eli Bjordal og vernepleier Gro Stormyr Øien, bidro med sine perspektiver og erfaringer fra arbeid med folk i sorg og krise.