KRISTIANSUND (Panorama): Sommeren 2018 er førsteårsstudentene som studerer undervannsteknologi og petroleumslogistikk klare for oljesektoren. Det tror de går bra.
– Oljesektoren er konjunkturbasert, så det vil alltid være sånn at det går opp og ned. Når vi er ferdige, så skriker de etter vår kunnskap. I tillegg så er subsea framtida. Installasjoner under vann er mindre sårbart for vær og vind. De styres fra land, så da trenger man ingeniører i stedet for f.eks. mekanikere, sier Serine Åndahl (20).
På tross av sin unge alder har Kristiansunds-kvinnen allerede jobbet fire år i sektoren som lærling i prosessfag på Ormen Lange. Nå tar hun en bachelor i ingeniørfag i undervannsteknologi – drift og vedlikehold – i regi av HiBergen på Høgskolesenteret i Kristiansund.
Også hennes medstudenter Daoud Musagoni (25) fra Stavanger og Trygve Maridal Olsen (21) fra Kristiansund tror det skal ordne seg med jobb i 2018.
– Alt blir lagt under vann nå, så dette er framtida, sier Maridal Olsen, som har fartstid som operatør på Vestbase i Kristansund.
LES OGSÅ: Ras i søkertall til petroleumslogistikk i Kristiansund
De kristiansunderne ønsket å studere i hjembyen, mens Musagoni hadde det samme studietilbudet i Bergen som førstevalg og fikk studieplass i Kristiansund.
– Om det ikke blir opptur her til lands når vi er ferdig, så vil det helt sikkert våre mulig å få seg jobber i utlandet. Jeg ser lyst på det, sier han.
For Serine Åndahls del så trenger det forsåvidt ikke å lysne på arbeidsmarkedet før i 2019. Hun sier at hun liker matematikk og realfag og at hun allerede har bestemt seg for å ta en mastergrad.
– Jeg er redd for at terskelen for å gå fra jobb til studier på et senere tidspunkt blir for høy, så jeg vil ta hele utdanningen med en gang, sier hun.
Også Martin Strandkleiv (20) fra Giske og Håvard Kalsås (20) fra Ålgård – begge begynte nylig på bachelorsstudiet i petroleumslogistikk i regi av HiMolde på høgskolesenteret – har tro på at de kan gå fra studier til jobb.
– Jeg gikk i lære i logistikkfag hos Aker Solutions og var gira på å studere i nedgangstider, for det kommer til å gå opp igjen. De vil trenger mange av de som har mistet jobbene nå f.eks. i forbindelse med Johan Sverdrup-feltet. Nå sparer de inn på vedlikeholdet på installasjonene, men de de må faktisk vedlikeholdes, sier Kalsås.
Studenttkollega Strandkleiv er enig:
– Det er de som satser når det er dårlig tider som treffer blink. Logistikkfagene vi lærer kan også brukes i mange andre sektorer også.
Kalsås peker på at de har et problem knyttet til lav oljepris og omstilling i sektoren:
– Det er ikke lett å få seg faglig relevante deltidsjobber ved siden av studiene nå.