Årets utgave av Fiolettstafetten gikk av stabelen i Moldemarka søndag.
Moldestudentenes Helseutvalg (MSH) var arrangør av stafetten, som hadde totalt 48 påmeldte. Inntektene gikk til stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe. Selv om deltakerantallet muligens led av det faktum at det dagen i forveien hadde blitt arrangert Molde 7topper, var det ingenting å si på innsatsen til dem som deltok.
Se bildegallleri fra årets Fiolettstafett på vår Facebook-side.
— Det var en fin løype, sa Anne Marte Røshol (straks 8 år). Hun hadde tatt runden i mosjonsløypa rundt Øverlandsvatnet og satt fornøyd og dinglet med beina på kanten av demningen.
Fornøyde arrangører
Fjorårets stafett ble arrangert på initiativ fra sykepleiestudentene og i år stiller de som nyopprettet studentutvalg.
— Vi har lært mye fra gjennomføringen av arrangementet i fjor, blant annet har vi markedsført oss bedre, sier leder i MSH, Andreas Hagerup Mostervik. Han var blant initiativtakerne både til fjorårets stafett og opprettelsen av helseutvalget og fortalte om annonsering både gjennom lokalradioen 1FM, NRK og i Romsdals Budstikke.
Stafetten hadde deltakere i alle aldere og i tillegg til skattejakt og ansiktsmaling til de minste, var det gratis grillmat, kaffe og kake for alle som tok turen innom. I tillegg ble det solgt lodd med flotte premier og alle innsamlede midler fra årets stafett går til ALS Norsk Støttegruppe som jobber for et større fokus på forskning og behandling av sykdommen ALS (se faktaboks nederst).
— I år ønsket vi å være med på å rette fokus mot en sykdom som ikke har vært så mye omtalt, før de siste årene. Det er hittil gjort lite forskning på den og det finnes ingen konkrete tall på hvor mange nye tilfeller det er hvert år, trolig er det rundt 300-500 personer og hvem som helst kan bli rammet, forteller Mostervik.
To traseer
Nytt av året var at det var utvidet til to løypetraseer, en for mosjonister og en konkurranseløype. Mosjonistløypa gikk rundt Øverlandsvatnet og var på omtrent 2,4 km, mens konkurranseløypa var en del lengre, totalt 8,4 km.
— Vi var jo mye mer heldige med været i år – i fjor regnet det, sier økonomiansvarlig i MSH, Ida Strugstad. Hun forteller at det var på grunnlag av tilbakemeldinger fra fjorårets deltakere at de valgte å utvide med en ekstra løype.
— Den lengste løypa, konkurranseløypa, består av seks etapper. Selv om hver person ikke nødvendigvis løper lengre enn i fjor, blir likevel den totale lengden på løypa lengre, sier hun.
Løp for bestefar
Vinnerlaget av årets stafett, som fullførte på tiden 30.25, ble laget Tomra Thunder. Mathea og Bendik Bekken Sandøy mistet sin bestefar i ALS for drøyt halvannet år siden, og med venner på laget sprang de for å vise sin støtte i konkurranseløypa.
— Det var en passelig løype, akkurat perfekt lengde for at man klarer å presse seg, sa gjengen etter vel overstått stafett.
Hva er ALS? Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en sykdom som i økende omfang ødelegger nerver i ryggmarg og hjerne Mitchell JD, Borasio GD. Amyotrophic lateral sclerosis. Lancet 2007; 369: 2031-41. PubMed. Det er bare nerver som styrer kroppens motorikk (motoriske nerver), dvs. muskler og bevegelser, som rammes. Typisk for motoriske nerver er at de sender signaler ut i kroppen fra sentralnervesystemet. Nerver som har ansvar for følelse i kroppen, blir ikke ødelagt. Disse såkalte sensoriske nervene, fører signaler inn til sentralnervesystemet. Siden det er de motoriske nervene som ødelegges, vil forbindelsene til musklene bli dårligere. Når denne kontakten eller stimulansen minsker, vil muskelmassen etter hvert skrumpe inn og musklene bli svakere. Det utvikler seg det legene kaller muskelatrofi og man får vansker med å utføre bevegelser som å gå, løpe, løfte, bære. Kilde: ALS Norsk Støttegruppe |