Jay P. Singh er professor II i voldsepidemiologi og risikovurdering ved HiMolde. Foto: Privat

HiMolde har Norges yngste professor

Amerikanske Jay P. Singh (27) er HiMoldes og Norges yngste professor.

Jay P. Singh – som fyller 28 i november – ble i siste møte i høgskolestyret ansatt i en 10 prosent stilling som professor II ved Høgskolen i Molde. Og selv om stillingen bare er 10 prosent, så har høgskolen med det for øyeblikket – etter alt å dømme – Norges yngste professor.

Terje Lohndal (28), professor i engelsk lingvistikk ned NTNU, var før Singh-ansettelsen kjent som Norges yngste professor.

– Det er en stor ære å bli ansatt som professor i Molde, sier Jay P. Singh via Skype til HiMolde.no.

Oxford-doktorgrad

Singh er vokst opp i Washington DC i USA, forteller han, og studerte først ved Tufts University i Boston. I 2011 fikk han en doktorgrad i psykiatri ved University of Oxford i Storbritannia. Spesialområdene hans er rettsmedisinsk psykiatri og voldsrisikovurdering. Han har publiserte en rekke faglige artikler og blant annet redaktør for fagtidsskriftet Archives of Forensic Psychology.

– Det er professor Stål Bjørkly som er grunnen til at jeg begynte å undervise i Molde. Han har vært en sentral forsker på voldsrisikovurdering gjennom 20 år, har dyttet faget videre og har hatt stor faglig innflytelse på meg. Så det å jobbe ved samme utdanningstitusjon som han, sto på toppen av ønskelista mi, sier Singh.

Amerikaneren skryter av romsdalsbyen:

– Molde er verdens vakreste by, så det føles som å være på ferie når jeg er der. Det beste av alt er å nyte naturen og utsikten når jeg går fra campus til Seilet Hotel. Det er rensende for kropp og sjel.

– Et stjerneskudd

Stål Bjørkly, som er professor i klinisk psykologi, treffer vi på kontoret i B-bygningen. Klokka er 08, men han har allerede vært på jobb i halvannen time og det er enda en time igjen til han skal holde forelesning.

– Det er i morgentimene jeg får fred til å jobbe, konstaterer Bjørkly.

– Singh forteller at han ble kjent med deg da dere møttes på fagkonferanser?

– Ja, det stemmer det. Jeg så tidlig at han er et stjerneskudd. Han er veldig entusiastisk og gløder for faget. Og han er særlig dyktig på metaanalyser, som er systematisk gjennomgang av forskning. Det er en kompetanse vi vil ha stor nytte av om vi får doktorgradsprogrammet i helse- og sosialfal som vi har søkt om sammen med Høgskolen i Volda. Singh har på kort tid etablert seg som en sentral forsker på vold og psykiske lidelser, sier Bjørkly.

Her kan du lese en av Singhs metaanalyser, som er publisert i Clinical Psychological Review:

A comparative study of violence risk assessment tools: A systematic review and metaregression analysis of 68 studies involving 25,980 participants.

stål-bjørkly-web
Stål Bjørkly er professor i klinisk psykologi ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø