Tore Dynes er ansvarlig redaktør i Tidens Krav i Kristiansund. Foto: Arild J. Waagbø

Krever tusen studenter

KRISTIANSUND (Panorama): Tidens Krav-redaktør Tore Dyrnes vil ha én høgskole i Møre og Romsdal, samt tusen studenter på campus i Kristiansund. Minst.

–  Én høgskole i fylket! erklærer nordmørsredaktøren.

Og fortsetter:

– Vi har prøvd den andre varianten siden 60-tallet, uten at det har blitt et skikkelig høgskoletilbud her. Molde og Ålesund er opptatte av Molde og Ålesund. Kristiansund må også ha ta vare på ungdommen. Våre unge drar ikke til Molde og Ålesund for å utdanne seg, men til Bergen og Trondheim. Og de som tar utdanning et sted, ender ofte opp med å bosette seg på det stedet.

230 på Høgskolesenteret

I vår studerte 230 personer petroleumslogistikk, beredskapsledelse og sykepleie ved Høgskolesenteret i Kristiansund. Det er bare HiMolde som tilbyr høyere utdanning i nordmøres hovedstad.

Langt i fra nok, mener Dyrnes. Han vil ha minst tusen studenter til byen. Ja, helst 1500. Gjerne 2000, sier han.

– Det har vært mange sammenslåinger av høyere utdanningsinstitusjoner i landet den siste tiden, og skolene må samles for å gi et godt og bredt tilbud her i fylket også. Tall fra 2012 viser at bare 23 prosent av befolkningen i Kristiansund har høyere utdanning, mens det samme tallet for Molde var 33 prosent. Snittet for fylket var 23,7 prosent, mens landsgjennomsnittet var 28,8. Fylket har ikke hatt den veksten i studieplasser som det skulle ha hatt, så vi ligger etter på utdanningsfronten, sier Dyrnes.

– Byutvikling

Dyrnes mener at en campus i Kristiansund sentrum – ikke på Løkkemyra (der Høgskolesenteret ligger) – er viktig for byutviklingen.

– I dag er alle mellom 20 og 28 år er borte, for de har ikke noe tilbud i Kristiansund. To tusen studenter i sentrum ville ha preget bybildet, sier Dyrnes.

Han foreslår at det f.eks. satses på humanistiske fag og lærerutdanning i Kristiansund.

Berlinmuren på Fursetfjellet

Forholdet mellom romsdalinger og nordmøringer har de siste årene vært preget av strid om hvor det lokale sykehuset skal lokaliseres.

– Sykehussaken er noe av det som har vært tyngst for meg å jobbe med som redaktør. Det er som om det står en berlinmur på Fursetfjellet. Saken har satt mye av det positive som skjedde mellom regionene langt tilbake i tid. De eneste vinnerne er Trondheim og Ålesund. Vi må få ryddet sykehussaken unna, men det ville vært ulykksalig om vi endte opp med en vinnerby og en taperby i den striden, sier Dyrnes.

Han foreslår humoristisk:

– Molde-ordfører Torgeir Dahl og Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen skulle ha gjort sånn som de gjør når de velger pave i Vatikanet. De skulle ha låst seg inn og sendt røyksignaler til verden når de ble enige.

– Legitimt å være talerør

– Mange mener at det bare er lokalavisene som tjener på fogderistrid?

– Vi tjener ikke noe på det, men jeg vil understreke at det er helt legitimt for en lokalavis å være talerør for sin region. Hvem skal gjøre det om ikke vi gjør det? Det er forskjell på by og land i Norge. Når NRK dekker distriktsnorge, så skjer det i form av Norge Rundt. Folk på landet samler på traktorer og er rare å se på. Skjer det noe kulturelt i Oslo, derimot, så er det innslag om det på Dagsrevyen.

– Skal den nye høgskolen hete Høgskolen i Møre eller Høgskolen i Møre og Romsdal?

– Vi må ha med romsdalsnavnet, syns jeg. Det er jo så flott natur i den dalen.

– Hvor bør den nye, sammenslåtte høgskolen ha sin administrasjon?

– Det har jeg ikke tatt stilling til. Men om Molde og Ålesund ikke blir enige, så kan gjerne vi ta den, sier redaktøren og ler godt.

4 kommentarer til “Krever tusen studenter”

  1. Ingen tvil om at studenter/kunnskapsutvikling er nøkkelen til positiv byutvikling, og noe Kristiansund har hatt litt mangel på. Ikke bare viktig at studenter som allerede kommer fra byen velger å studere i hjembyen, men også innflyttere fra andre deler av Norge får oppleve og kanskje senere bosette seg i denne flotte byen.
    Bra artikkel, og bra at noen endelig fremmer dette forslaget!

  2. Er en sammenslåing det som best vil løse problemet, om i det hele tatt? Hadde en rekke spørsmål her, men hele kommentaren min forsvant. Orker ikke ta det opp igjen. Men det er en spennende diskusjon rundt forskjellige modeller og institusjoner; med NTNU, mørealliansen og andre alternativer. Hva gjør kommunen for å få lagt til rette for god utvikling og lokalisering av høgskolen i Kristiansund?

    Det er vel nok sykepleierstudenter i regionen, med tanke på praksisplasser og avstand til noen av disse. Hva med å finne noe helt nytt for fylket? Kjørelærer? Hotellfag og annet knyttet mot turistnæringen? Spesialisert IT? Teknologi og ingeniører?

    Det er viktig å satse på studentmiljøet og bygge opp rundt engasjerte studenter som tar dette til høyere nivåer også. Også jobbe for kontinuitet i det, så ikke alt arbeidet forsvinner når to-tre engasjerte studenter går ut med bachleloren sin. Informasjon og rykter om godt studentmiljø tiltrekker seg kandidater fra hele Norge. Mangfoldighet er gull.

Det er stengt for kommentarer.