Novellekunstneren Kjell Askildsen blir viet betydelig oppmerksomhet på årets Bjørnsonfestival. Foto: Magnus Stivi (CC BY-NC 2.0)

Dobbel dose Askildsen

De som holder Kjell Askildsens forfatterskap høyt, gleder seg i år over at Bjørnsonfestivalen har arrangementer både om og med mannen.

Mange – undertegnende inkludert – holder Kjell Askildsen som en av Norges  fremste forfattere gjennom tidene. I år fyller novellekunstneren 85 år og markeres med flere arrangementer på Bjørnsonfestivalen.

Torsdag kl. 13.30 holder Tomas Forser – professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Göteborg – foredraget «Den skarpe enkelheten» om hva som kjennetegner Askildsens markante forfatterskap og hvilke spor det har satt. Arrangementet vil etter alt å dømme egne seg utmerket både for Askildsen-kjennere og de som trenger en introduksjon til hans litteratur. Arrangementet skjer i Storyville på Plassen.

Lørdag kl. 16 – i Teatret Vårt på Plassen – møtes Kjell Askildsen og tidligere Morgenblad-redaktør Alf van der Hagen til samtale om livet og novellen. Tittelen på arrangementet er «Novellemesteren», og det anbefales.

Det er mye annet som skjer under Bjørnsonfestivalen som det også er verdt å få med seg: Sjekk hele programmet her!

Torsdag kl. 10 holder Kyaw Min San – leder i Myanmar Legal Aid Network – foredraget «Om Burmas grunnlov» på HiMolde. Han vil utdype hvilke grunnlovsutfordringer Burma står overfor på veien mot å utvikle et reelt demokrati. Arrangementet foregår på engelsk, er gratis og åpent for alle.

Fredag kl. 11.30 på Storyville handler det om den norske grunnloven i en debatt med tittelen «Gud i Grunnloven», der blant annet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik deltar. (Studenter i statsvitenskap fra HiMolde skal på dette arrangementet.)

Ellers vil vi trekke fram Leif G. W. Perssons foredrag om rettsskandalen Thomas Quick, samt forfattersamtalene med Asli Erdogan fra Tyrkia og finske Katja Kettu. De to sistnevnte arrangementene foregår også på engelsk.