Hans-Olav Solli. konstituert daglig leder for Moldejazz. Foto: Arild J. Waagbø

Fra nerdebedrift til konsern på en måned

Hans-Olav Solli – konstituert daglig leder for Molde International Jazz Festival – trenger fortsatt cirka 150 frivillige funksjonærer til årets festival.

– Er det travle dager en måned før festivalen starter?

Hans-Olav Solli. konstituert daglig leder for Moldejazz. Foto: Arild J. Waagbø
Hans-Olav Solli. konstituert daglig leder for Moldejazz. Foto: Arild J. Waagbø

– Alt er på plass, men det er likevel kjempetravelt. Festivalen er et stort løft, så det er mye som dukker opp hele veien. Vi samlet nøkkelpersonellet nå på lørdag. I administrasjonen er vi bare seks-sju personer i tilsammen fem hele stillinger, så vi går nå på kort tid fra å være en nerdebedrift til konsern med 60-70 mellomledere og 6-700 frivillige funksjonærer.

– Er det behov for flere funksjonærer enn det som har meldt seg til nå?

– Ja, vi trenger cirka 150 funksjonærer til, så det er bare å melde seg på på hjemmesida vår. Vi har en del plasser å fylle og særlig behov for voksne folk som har sertifikat for større kjøretøy, for på det området har det  blitt strengere regler. Å være funksjonær på jazzen handler om å yte og nyte, Det er en fin måte å få med seg festivalen på.

– Kommer funksjonærkroa tilbake i år?

– Nei, og det er på grunn av kostnadene knyttet til det, Men det blir funksjonærpris på serveringen i Alexandraparken. Prisen på en funksjonær-øl blir 60 kroner,

– Hvordan går det med billettsalget så langt?

– Vi har tre utsolgte kirkekonserter og er ellers utsolgt for ukespass og flere dagspass. Skruk har et godt rennomé. Jeg har godt håp om at mye blir utsolgt. Dee Dee Bridgewater er f.eks. snart utsolgt. De som ikke får seg billetter til artistene de vil høre får ingen medlidenhet fra meg, for de har lenge hatt muligheten til å kjøpe billetter.

– Kan festivalen gå med overskudd igjen i år?

– Med unntak av årene 2010, 2012 og 2014 har festivalen gått med overskudd. Basert på programmet og tilbakemeldingene jeg har fått, så kan vi tjene penger mange steder. Konsertene på museet er åpnebart ekstra utslagsgivende, men det får vi svaret på den dagen konsertene der holdes. De siste tusen-ene publikummere der er viktig. Robert Plant er en kjent stjerne for de fleste. D’Angelo er litt ukjent for folk flest, men er på øverste hylle i USA. Han kan beskrives som James Brown, Marvin Gaye og Prince i en og samme person. Veronica Maggio er en pop-act, men hun har mye Motown og soul i musikken sin.

– Du er jo kjent som en rockemann. Synes det i programmet?

– Jeg er spent på om folk ser noe av det, utover konserten med Robert Plant. Programmet er kanskje hakket mer progressivt enn tidligere, med f.eks pianisten Tigeran Hamasyan. Og Møster kan kanskje betegnes som rock anno 2015.

– Kommer de nasjonale musikkanmelderne til årets festival?

– Det er et generasjonsskifte på gang i musikkjournalistikken og vi ser en ny generasjon anmeldere som må forholde seg til mer og mer sjangeroverskridende musikk. De er vidtfavnende og retter seg mot et mer ungdommelig publikum. Jeg håper at flere av dem dukker opp.

– Knutepunktstatusen og millionstøtte fra staten er i noen grad satt under press. Gjør festivalen jobben sin?

– Vi gjør jobben og er en pådriver for jazz internasjonalt. Vi er i nettverk med de 16 største festivalene i verden. Det er som om Molde skulle ha spilt i Champions League. Vi bidrar i stor grad til å fremme norske artister internasjonalt. Jeg blir litt sår og lei når jeg hører kritikk fra andre festivalarrangører om at de ikke har lært noe av oss. De har vært her, sett og lært alle som en. De har deltatt og hospitert. Vi deler og forteller alt om hva vi gjør.

– Hvem er årets Fire flate-redaktør?

– Arild Rønsen er tilbake etter fjorårets pause.

– Håper du at jobben som festivalsjef skal bli en fast ansettelse?

– Jeg liker jobben min, men har jo hatt to stillinger i år som daglig leder og markedssjef. Det har vært i overkant mye å gjøre. Årets festival er en slags svenneprøve, men festivalstyret må finne ut hva de ønsker på sin side og jeg og familien min må finne ut hva vi ønsker på vår side.  I mine ni år som markedssjef har jeg opparbeidet meg noen ambisjoner på festivalens vegne, så vi får se hva som skjer. Jeg regner med å få høre noe om dette fra styret før kontrakten min går ut 4. september i år.

– Ordfører Torgeir Dahl – som er din styreleder i festivalen – er også partikollega av deg i byens formannskap og kommunestyre. Molde er en liten by?

– Jeg er på vei ut av politikken, for det lar seg ikke kombinere med denne jobben. Men at det fort skjer i Molde at du kan møte slektninger, venner eller partikolleger i styre og stell, det er det ikke noen tvil om. Både Torgeir og jeg er såpass profesjonelle at det har vi taklet greit.

Jazzfestivalen starter mandag 13. juli og åpnes av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.