Middagsgjestene inviterte seg selv til tidligere dekan Ottar Ohren. Ohren er en ivrig musikant på fritiden og stilte sporty opp med trombonen da bildet ble tatt. Foto: Arild J. Waagbø

Sommerens beste saus heter salsa verde

Salsa verde – en saus som har blitt spist i tusener av år – sto på menyen da Middagsgjestene besøkte tidligere HiMolde-dekan Ottar Ohren.

Ottar varslet at han ville diske opp med grillet hjort, salat, ovnsstekte poteter og ovnsbakt sjampinjong og tomat med blåskimmelost da Middagsgjestene inviterte seg selv hjem til ham.

LES MER: The secret master chef

Stipendiat Birnir Egilsson – som har en fortid som kokk på restauranter som pryder seg med stjerner fra Guide Michelin – mente at salsa verde er det perfekte følget til en slik meny og kom ikke tomhendt på middagsbesøk.

(Oppskrift på salsa verde følger under videoen.)

Birnirs oppskrift:

Salsa verde – grønn saus

(4 porsjoner)

½ fedd hvitløk

1 sjalottløk

2-3 ansjosfileter

1 ss kapers

1 ss dijonsennep

1 ss rød- /hvitvinseddik

15 g basilikum

15 g bladpersille

15 g ruccula

15 g mynte

4-5 ss olivenolje

Pepper (og salt?) etter smak

Sitronsaft (veldig lite, fem dråper)

Salsa verde er en kald og rustikk saus. Basen inkluderer persille, eddik, kapers, hvitløk, løk, ansjos, olivenolje (god kvalitet) og sennep. Alle urter passer i sausen, som f.eks. koriander, gressløk eller oregano. Tradisjonelt grovhakkes ingrediensene for hånd, men noen bruker også kjøkkenmaskin. Jeg foretrekker å gjøre det tradisjonelt, i en morter, for det gir mer tekstur og kjøkkenet lykter ferske urter.

Salsa verde er en perfekt sommer saus. Den er veldig lett å lage og legger til et forfriskende utbrudd av smaker til mange retter. Sausen er fantastisk topping for grillet eller stekt fisk, sjømat, kylling, biff, lam, hjort og grønnsaker. Sausen holder seg brukbar i kjøleskap i cirka fire dager etter at den er laget og kan også brukes på brød eller i suppe. Man kan f.eks. tilsette 1 ss i hver bolle med minestronesuppe.

Ha en fantastisk sommer – denne sausen vil definitivt hjelpe!