Styreleder Gerd Marit Langøy, påtroppende daglig leder Thomas Vekve og daglig leder Oddmund Oterhals i Møreforsking Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Fjellfrelst Axess-direktør til Møreforsking Molde

Thomas Vekve (44) er ansatt som daglig leder i Møreforsking Molde.

Fredag formiddag ble de ansatte ved Møreforsking Molde presentert for nyheten om at Thomas Vekve tar over som daglig leder etter Oddmund Oterhals. Vekve – som har drevet med forretnings- og tjenesteutvikling som direktør i konsulentselskapet Axess – tiltrer i stillingen senest 1. mars neste år.

Thomas Vekve blir daglig leder i Møreforsking Molde. Foto: Arild J. Waagbø
Thomas Vekve blir daglig leder i Møreforsking Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Vekve er oppvokst ved Svelvik i Drammen og er utdannet sivilingeniør ved NTNU, hvor han senere tok en doktorgrad i maskinteknikk. Han jobbet blant annet i Sintef og Norconsult før han flyttet til Molde og jobb i Axess i 2006.

– Fjell! svarer han kontant på spørsmål om hvorfor han flyttet til Molde.

Han innrømmer at han «ikke er noen storbykar», opplyser at hans kona er sunndaling og avslører etterhvert at han er over gjennomsnittlig interessert i fjellklatring, så da er det til å forstå at han lot seg rekruttere til Axess-jobb i Molde av studiekamerat og Axess-topp Børge Gjeldvik på et tidspunkt da selskapet hadde 20 ansatte. I fjor omsatte selskapet for nær 600 millioner kroner.

– Gjennom jobben Axess har jeg lært hvor vitalt og energisk næringslivet her i regionen er. Det blir litt rart å si opp i Axess, sier han.

Vekve sier at han syns prosjektene Møreforsking Molde driver med er spennende og mener at endringene som nå skjer i oljesektoren byr på nye muligheter for forskningsinstituttet på Molde campus. Han trekker spesielt fram næringsøkonomi og logistikk som instituttets sterke kort.

– Nå er det tid for anvendt forskning, både for landet og regionen, sier Vekve.

På spørsmål om det er noen tindebestigning han spesielt vil nevne, apropos fjell, så er svaret Rimmon-ruta i Trollveggen. Han klatret den sammen med kona.

– Det var før raset i 1998, forsikrer Vekve.

Et raskt søk i landets avisarkiver avdekker også at Vekve har drevet en hel del med konkurranseklatring, så han, kona og deres to barn er blant de som klatrer innendørs i Moldeveggen. Nylig klatret han seg til en tolvteplass i NM på hjemmebane.

Gerd Marit Langøy – styreleder i Møreforsking Molde – sier at Vekve var den beste kandidaten til jobben.

– Han har både ledererfaring og doktorgrad, så han vil evne å forstå de ansatte og utfordringene som er knyttet til det å drive med forskning. Faglig sett er han litt på siden av forskningsområdene til instituttet, så slik sett tilfører han også noe nytt. Han skal også jobbe kunder, så det er helt klart nyttig at han har solid erfaring fra kommersiell virksomhet. Jeg er veldig fornøyd at vi har ansatt ham, sier Langøy.

Også Oddmund Oterhals – som opplyser at han går av med pensjon 1. september neste år – er fornøyd med sin arvtager.

– Midt i blinken, sier Oterhals.

Møreforsking Molde omsatte i fjor for 20 millioner kroner og fikk et overskudd på i overkant av to millioner kroner.