Sverre Økland (22) er midtbanespiller på Kristiansund BK og tar en bachelorgrad i sport management ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

Tung uke etter skjebnekamp for HiMolde-student

KRISTIANSUND (Panorama): – Det er fortsatt mørkt. Det skjer ikke så ofte, men denne gangen er tapet veldig tungt å svelge, sier Sverre Økland (22).

Det er fire dager siden Sverre Økland – som i følge lokalavisa Tidens Krav er «en ballfordeler og en ballvinner» og har «godt skuddbein» – gikk av banen med lagkameratene i KBK etter å ha tapt 0-1 mot Jerv. Om laget hadde vunnet denne kampen, så mener Økland at det hadde hatt gode sjanser til å slå Start over to oppgjør og  ta steget opp i Eliteserien.

– Det var en jevn kamp, men vi klarte ikke å score. Det gjorde de, så de vant fortjent. Men vi har potensiale til å skape flere målsjanser enn det vi gjorde i kampen, sier han.

Det blir altså en ny sesong i førstedivisjon for HiMolde-studenten fra Ålesund.

– Jeg har ikke begynt å tenke så langt, men vi har en god sesong bak oss. Laget har tatt steg for steg, men man vet aldri i fotball. Man skal være heldig på riktige tidspunkter i sesongen, unngå skader på nøkkelspillere og slippe karantener. Og nå må vi gjøre en knallhard jobb for å bli klare til sesongstart, sier Økland.

Han sier at laget trener ut november. Deretter testes spillerne og får individuelle treningsopplegg.

– Vi blir testet igjen i januar, så du blir avslørt om du ikke har gjort jobben, sier Økland.

Han spilte noen minutter eliteserie for AaFK allerede som 16-åring og ble forsøkt vervet av Aston Villa, men dro som 19-åring til KBK og har vokst som spiller i takt med klubben, sier han.

– Hvorfor er du en god fotballspiller?

– Jeg har bra basisferdigheter, overblikk og er temposetter på midtbanen, samt at jeg har skuddfot. Dessuten elsker jeg å spille fotball. Hadde jeg ikke spilt som proff eller semiproff, så hadde jeg fortsatt spilt så ofte jeg kunne på løkka med kompiser. Jeg føler meg privilegert som får drive med dette, sier han.

Han legger ikke skjul på at han ønsker å spille i den norske toppserien, og aller helst ønsker han at opprykket skal skje med KBK.

– Kristiansund er en fotballby. Her har det blitt produsert mye fotballspillere og det står det mye fotballfolk bak. I år har laget fått mer erfaring, ikke minst vet vi mer om hva som skal til for å ta seieren hjem, sier Økland.

– Det hadde vært fantastisk å ha tre klubber fra fylket i eliteserien?

– Ja, men Møre og Romsdal er uansett allerede fotballfylke nummer én i Norge.

Økland mener at når det gjelder fotball, så sitter 90 prosent i hodet.

– Knekker du den koden, så klarer du å prestere stabilt. Du kan ikke deppe for mye etter et tap, for da taper du neste kamp også. En annen ting er at du må være et treningstalent, for det handler om å jobbe hardt og trene mye. Talent er et ord jeg ikke liker, for det blir misforstått. Jo før man forstår at det er hard arbeid som skal til, desto bedre er det. Dette er en livsstil og alle valgene jeg tar handler om at jeg skal prestere godt på fotballbanen. Jeg drikker f.eks. ikke alkohol i sesongen, noe jeg har valgt for å være på topp mentalt. Kosthold, søvn – der fins det ikke noen tilfeldigheter, sier han.

I fotballsesongen trener han tre kvelder i uka på kveldstid, to ganger på dagtid. Men han finner plass til bachelorstudiet i sport management hver eneste dag.

– Studiet er interessant og fotball er en industri jeg kan tenke meg å jobbe i etter at spillerkarrieren er over, f.eks. som spillerutvikler. HiMoldeX er et fantastisk tilbud, så jeg håper virkelig at vi snart får videoforelesninger i alle fag, sier Økland.

Men selv om han gjerne tar forelesninger på TV-skjermen, så ser han helst MFKs toppoppgjør på stadion.

– Jeg var ringside da Molde møtte Celtic, Ajax og Fenerbache. Det skulle bare mangle når det er mulig å se fotball på så høyt nivå bare en times kjøring unna. Jeg kjenner et par av spillerne og får bedre romforståelse av å være på stadion. Jeg ser hvor trangt det er og lærer av å se kampene. Harmeet Singh og Etzaz Hussain er blant Norges beste spillere, så jeg prøver også å lære av dem. Jeg vil se hvor langt jeg kan komme som fotballspiller og bruker hver eneste dag på å utvikle potensialet mitt. Jeg vil til Eliteserien, erklærer han.

– Sesongen er over for denne gang. Kan du unne deg et glass øl nå?

– Fysisk og psykisk er det sunt å koble av litt. Jeg kan være litt løsere og ledigere nå, men jeg skal også passe på å være i bra form i januar.