Åsa (f.v.), Oda, bestemor Margretha, Mariami, Kari og Odd spiste pinnekjøtt julaften. Foto: Privat

Norsk jul for første gang

HiMolde-student Mariami Suarishvili (25) fikk oppfylt ønsket om å feire jul med en norsk familie. I hennes hjemland Georgia starter den ukeslange nyttårs- og julefeiringen i dag.

Det var høgskolens personal- og økonomidirektør Kari Gagnat med familie som inviterte Mariami hjem til seg på norsk feiring av julaften. Mariami, som i halvannet år studert til en mastergrad i supply chain management ved HiMolde, er fra Georgias hovedstad Tbilisi. Sist jul feiret hun på Lillehammer sammen med internasjonale studenter, så dette var første gangen hun fikk oppleve en tradisjonell norsk julaften.

Hjemme hos Kari Gagnat fikk Mariami møte Gagnats ektemann Odd, døtrene Åsa og Oda, samt bestemor Margretha fra Telemark.

– Det ble servert pinnekjøtt, pølser, kålrabistappe og poteter. Jeg har sluttet å spise kjøtt, men har smakt pinnekjøtt tidligere. Kålrabistappe var nytt for meg og det smakte veldig godt. Og så fikk smake akevitt. Det er sterkt, men godt, sier Mariami.

Etter kransekake, te og kaffe var det tid for å pakke ut julegaver, noe Mariami karakteriserer som en ganske tidkrevende øvelse. Julekvelden ebbet ut til toner av og prat om Pink Floyd, David Gilmour og The Cure, som er musikk Odd liker, mens Mariami blant annet fortalte om et av sine favorittband, nemlig islandske Of Monsters and Men.

Mens julen i Norge nå nærmer seg slutten med kveldens nyttårsfeiring, så er det nå den starter i Mariamis hjemland Georgia der de fleste innbyggerne tilhører den ortodokse kirke.

Mariami sier at det er nyttårsaften og 7. januar som er de store dagene da familiene samler seg til festmåltider med alle slags tradisjonelle retter, mens det julekvelden 6. januar er tid for kirkegang.

– Det er festligheter og selskaper hele uka mellom nyttårsaften og 7. januar, forteller Mariami.

Georgia er et vinland av rang – arkeologer har funnet spor av vinproduksjon som kan dateres 8000 år tilbake i tid – så det er selvsagt vin i glassene når georgierne feirer jul. Mariami sier at de fleste familier serverer vin de har laget selv.

Ifølge Mariami er det stort sett tyske og amerikanske universiteter georgiske studenter søker seg til, men hun håper at flere etterhvert vil få øynene opp for Norge. Det hun setter mest pris som student i Norge er at undervisningen har høy kvalitet, at naturen er fantastisk og at menneskerettighetene står sterkt. Hennes hjemby Tbilisi kan skilte med godt over en million innbyggere, men hun sier hun likevel har funnet seg godt til rette i den noe mindre Molde by.

– Molde er en småby, men jeg elsker å være her. Nå er det blitt slik at når jeg reiser til storbyer – slik som da jeg nylig var i København – så syns jeg nesten det er for folksomt der, sier hun.

Ved siden av studiene jobber Mariami på Coop Mega i Molde.

En scene fra Mariamis norske julefeiring i Molde. Foto: Mariami Suarishvili
En scene fra Mariamis norske julefeiring i Molde. Foto: Mariami Suarishvili