Prosjektleder Truls Nordstrand Jacobsen (t.v.) og kinosjef Geir Hammerø. Foto: Arild J. Waagbø

Fyller filmklubb-rollen med støtte fra NFI

Med 30 000 kroner i støtte fra Norsk Filminstitutt koster Molde kino på seg visningsarrangementer som frir til det typiske filmklubb-publikummet.

Mandag 6. juni vil satsingen – som bærer navnet Sideblikk:Dialog – vise den chilenske filmen El Club, regissert av Pablo Larrain. Filmen ble i fjor hedret med Sølvbjørnen på filmestivalen i Berlin.

«I et hus i en landsby ved havet bor det fire prester og en nonne. De har blitt avskjediget i unåde og lever skjermet fra samfunnet rundt dem. Bundet av en regelstyrt hverdag har de allikevel et behagelig liv. En dag blir de konfrontert med sin tabubelagte fortid. Et tidligere offer står på dørstokken – og tvinger dem til å forsvare seg med både nebb og klør,» skriver distributør Arthaus på filmens vaskeseddel.

Kinosjef Geir Hammerø sier at det tidligere var lettere å få folk til å se mer eksperimentelle filmer, men mener at mye av det yngre publikummet for den slags filmkultur forsvant med høgskolen fra sentrum til Kvam på 90-tallet. På den tiden var det også ildsjeler som i noen år drev Molde Filmklubb.

Han forteller at Molde kino i fire-fem års tid har satt visninger av smalere kvalitetsfilmer under merkelappen Sideblikk, og ifølge prosjektleder og filmkurator Truls Nordstrand Jacobsen er Sideblikk:Dialog er et resultat av han og Hammerø for noen år tilbake diskuterte muligheten for å arrangere en filmestival.

Dialog-navnet kommer av at visingene avsluttes med en paneldebatt. Etter visningen av El Club vil Nordstrand Jacobsen være moderator for en halvtimes samtale mellom psykolog Marie Tveitereid Midtsund og moldeprest Ståle Aklestad.

Neste Sideblikk:Dialog vil trolig settes opp i september, men Hammerø avslører at det kommer en godbit for filmentusiastene også før den tid: Under jazzfestivalen i sommer vil Molde kibo vise den nye filmen om Miles Davis – Miles Ahead – én gang. Filmen blir ikke distribuert i Norge, så i Molde vil den bli vist uten norsk teksting.