Egentlig skulle det bare deles ut én MFK-pris, men Magnus E. Strand (23) og Gøran Askims (23) bacheloroppgaver i sport management var så gode at juryen i år delte ut to priser.
Søndag ble det virkelig en knallstart på mastergradsstudiet i sport management for studentene Magnus E. Strand fra Sandvika i Bærum og Gøran Askim fra Stadsbygd i Rissa, da de begge mottok MFK-prisen for fremragende bacheloroppgaver i sport management.
Det startet på MFKs styrerom på Aker stadion der økonomisjef Ole Jakob Strandhagen (tidligere HiMolde-student) sa at klubben lenge har hatt et godt samarbeid med høgskolen, og at rundt 20 studenter til nå har hatt praksisplass i MFK.
– Har de vært til noen nytte? undret rektor Hallgeir Gammelsæter.
– Ja, veldig. Studentene er en stor ressurs for oss, sa Strandhagen.
Gammelsæter og Strandhagen, samt professor Kjetil Kåre Haugen, utgjorde juryen som altså endte opp med å velge to bacheloroppgaver som verdige til å få MFK-prisen den første gangen den ble delt ut.
Gøran Askim undersøkte i sin prisvinnende oppgave graden av kontinuitet og internasjonal erfaring for 75 herre-landslagsspillere i fotball på Norge og Island i forbindelse med kvalifiseringen til VM 2014 og EM 2016. Han fant ut at Islands spillere hadde betydelig mer kontinuitet i landslaget og mer internasjonal erfaring, og at Island presterte bedre i den aktuelle perioden.
– Alle forhold jeg så nærmere på viste seg å være til fordel for Island, sa Askim.
Juryen roste denne kvantitative oppgaven for å være imponerende systematisk, godt gjennomarbeidet, djerv og kreativ.
Magnus E. Strands kvalitative oppgave tok for seg utviklingen av unge fotballtalenter i AkerAkademiet sammenlignet med europeiske fotballakademier.
– Noe som er spesielt synlig på talentutviklingssiden er at det er færre spillere i gruppene på AkerAkademiet enn på europeiske akademier. Mens f.eks. G16-gruppen her i Molde har 12-13 spillere, er det opp mot 20 spillere i gruppene ved europeiske akademier, sa Strand.
RELATERT: Skal gi «MFK-prisen» for beste bacheloroppgave
Juryen mente at denne oppgaven imponerte analytisk, akademisk og kreativt.
– Han har brukt teorien på en svært moden måte, tilføyde Gammelsæter.
Stipendiat Birnir Egilsson var veileder for begge de to prisvinnerne da de skrev oppgaven.
– Jeg tror MFK-prisen hadde en god motiverende effekt. Fem av bacheloroppgavene ble vurdert til karakteren A, og det var også noen B-er, sa Egilsson.
Strandhagen sa at forskning innen sportsledelse er viktig for MFK, og at høgskolens satsing på dette er viktig kompetanse for klubben.
– Vi nyter godt av at det utvikles akademisk kunnskap rundt fotball, og denne gangen har vi fått en solid vurdering av fotballakademiet vårt og en god analyse på landslagsnivå, sa Strandhagen, før han tok med seg hele delegasjonen fra høgskolen på middag i MFK-restauranten.
De prisvinnende studentene kunne deretter se MFK spille seg til 4-2-seier over Odd fra Æreslosjen. I pausen ble de tatt ut på banen for offisiell overrekkelse av prisen.