Studenter og studieleder Olav Hauge på omvisning hos Rolls-Royce. Foto: Andreas Hustad

Svakt oppmøte til bedriftsbesøk

ÅLESUND (Panorama): Høgskolen i Molde og studieleder for bachelor i logistikk, Olav Hauge, arrangerer et variert tilbud av bedriftsbesøk til lokale og internasjonale aktører. Onsdag arrangerte de tur til Stokke og Rolls-Royce i Ålesund.

I alt syv studenter og Olav Hauge dro til Ålesund for å møte representanter for de to selskapene. Stokke ble grunnlagt i Ålesund i 1932, og distribuerer barnemøbler og utstyr over hele verden. Rolls-Royce ble grunnlagt i 1884, og  er et globalt selskap som tilbyr høyeffektive integrerte kraft- og fremdriftsløsninger.

Rundt bordet hos Stokke var fulgte studentene nøye med. Foto: Andreas Hustad

Hos Stokke fikk studentene innsikt i hvordan logistikken hos bedriften var bygd opp, og fikk fremlagt nøkkeltall for bedriften som var interessante. Etter endt presentasjon fikk gruppen servert lunsj fra lunsjbuffeten i kantinen til Stokke. Turen gikk så videre til Rolls-Royce hvor gruppen først fikk en kort introduksjon av bedriften og hva de driver med, før de fikk omvisning på fasilitetene til Rolls-Royce Training and Technology Center.

– Hvorfor valgte dere å dra til Stokke og Rolls-Royce?

– Stokke og Rolls-Royce kom egentlig helt plutselig da det dukket opp en åpning og en mulighet å kombinere disse to besøkene på én dag. Siden i høst har vi planlagt bedriftsbesøk til Kleven, men grunnet forskjellige omstendigheter fikk vi ikke gjennomført besøket i fjor. Det bedriftsbesøket er satt opp til å gjennomføres 8.februar. Til tross for planlagt besøk til Kleven i februar, klarte vi å finne plass og tid til å besøke disse bedriftene. Disse lokale bedriftene har tilpasset seg  der hvor andre bedrifter har slitt med virkningene etter oljekrisen. Disse bedriftene har, og til tross for store nedbemanninger på Rolls-Royce, klart seg bra, sier logistikkstudent Sebastian Gustafsson, som er tillitsvalgt i sin klasse.

Se mer om turen til Kleven på Facebook.

Studentene og studieleder Olav Hauge stilte gledelig opp for bilde hos Rolls-Royce. Foto: Andreas Hustad

– Hvordan planlegger dere å få bedre oppmøte på senere bedriftsbesøk?

– Bedriftsbesøker er vanskelig. Det handler om å «hype» noe faglig og gjøre det attraktivt for unge mennesker å bli med og se hvordan ting skjer i virkeligheten. Personlig mener jeg at det er et fantastisk tilbud for oss studenter som komplimenterer kunnskapen vi erverver på høgskolen. Tidligere i høst ble tur til Brunvoll og Hydro gjennomført. Dette også i regi av meg og studieleder Olav Hauge.

– Hvordan har samarbeidet til/med bedriftene vært i forkant/etterkant av besøkene?

– Samarbeidet har vært godt men jeg har personlig ikke vært i kontakt med noen av bedriftene vi har besøkt. Olav Hauge har et stort kontaktnett og er en mann man lett kommer på god fot med. Jeg skjønner godt at mange bedrifter tar imot han og studenter fra HiMolde med åpne armer. I etterkant håper jeg bedriftsbesøkene har vært konstruktive, også for bedriftene vi besøkt. Jeg håper de sitter igjen med et godt bilde av blide, nysgjerrige og motiverte studenter. Dessverre tror jeg de lurer litt på hvorfor det er så dårlig oppmøte. Håper de tenker at resterende studenter sitter igjen på skolen og pugger, eller at de ikke klarer å gå glipp av forelesninger.

– Er det noen du vet av som har nytt godt av disse bedriftsbesøkene?

– Tidligere studenter fra høgskolen jobber over hele landet, men det fins selvfølgelig muligheter for oss her på beste vestkysten. Det så vi jo blant annet på Stokke, hvor en av de tidligere masterstudentene fra SCM fikk seg et vikariat med ansvar for lagerstyring verden over. En ganske god start på karrieren, spørdu meg.

– Hva tror du er årsaken til det dårlige oppmøte til bedriftsbesøkene?

– Det lave oppmøtet skyldes i dette tilfellet kort frist. Vi må kanskje bli bedre på å informere om turene. Kanskje holder det ikke med Facebook? Kanskje må vi prøve å få opp det på intra-TV? Mitt inntrykk er dessverre at terskelen for å trykke «attending» på Facebook er veldig lav. Det er synd, for noen ganger leier vi buss, og det er ikke gratis. Særlig ikke når man godt kunne brukt bil. Skolen har også vært svært generøs med godtgjøring for kjøring i egen bil. Jeg håper mange flere får og har lyst å bli med på turen til Kleven 8.februar. Det blir virkelig en unik mulighet å få se et stort verft på kloss hold. Hvor ellers får man en slik mulighet?

Økonomistudent Beate Sunde fikk prøve seg i simulatoren hos Rolls-Royce. Foto: Andreas Hustad