Oddvar Hjelset er supporterkoordinator (SK) i Molde Fotballklubb. Foto: Arild J, Waagbø

Fotballens ukjente fredsmeglere krever mer av Norsk Toppfotball

Oddvar Hjelset (bildet) er supporterkoordinator (SK) i Molde FK. Det er det trolig de færreste som vet.

Onsdag kunne Aftenposten melde at norske supportere refser Fotballforbundet (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF).  Årsaken er særlig at det ikke er kommet på plass en nasjonal supporterkoordinator, og at enkelte SK-er har så store oppgaver at det langt overstiger det som kan forventes av ulønnede frivillige.

Men hva er en supportekoordinator? Jo, det fremgår blant annet av NFFs håndbok for SK-er fra 2014:  «Supporterkoordinatorn er en mellommann mellom supporterne og klubben. En SK fungerer også som et bindeledd mellom andre parter involvert i fotball, som politi, sikkerhetsansvarlig og tillitsvalgte/ funksjonærer. Ideelt sett er en SK ansatt i klubben for å samarbeide med supporterne, og er en talsmann for begge sider.»

Ordningen med SK-er, som ble innført av UEFA før 2012/13-sesongen, er et lisenskrav til klubbene i eliteserien og divisjonen under.

MFKs Oddvar Hjelset. Foto: Arild J. Waagbø

Oddvar Hjelset, som er i gang med sin tredje sesong som SK i MFK, sier at han har det enklere enn mange av hans kolleger i norsk fotball.

– Er det mange supportergrupperinger i klubben, så betyr det mye arbeid. Jeg har bare Tornekrattet å forholde meg til, så jeg bruker ikke så veldig mye tid på denne jobben, sier Hjelset.

Han opplyser at MFK dekker utgiftene han har til sånt som reise, kost og overnatting, men at han ellers ikke får noe lønn eller honorar.

– Som SK er jeg ofte med på møtet som NFF-representanten har med klubbenes representanter noen timer før kampstart. Møtene handler om alt fra draktfarger til bruk av pyro. Slt gjennomgås og vi får full oversikt, sier Hjelset, som skryter av det gode samarbeidet han har med flere nøkkelpersoner i MFK.

Hjelset, som er fra Rotterdam i Nederland, mener hans bakgrunn som Feynoord-fan er det som særlig gjør ham kompetent til SK-oppgaven.

– Jeg er oppvokst med casuals og hooligans i Feynoord. Jeg er fortsatt reinspikka feynoorder, men selvfølgelig har Molde nå en plass i hjertet mitt, sier Hjelset.

Arne Christian Eggen er SK i Rosenborg BK. Foto: Privat

Arne Christian Eggen, som er SK i Rosenborg BK, er en av landets virkelig travle SK-er.

– Klubben setter pris på jobben jeg gjør, men det er mange som ikke vet hvem jeg er eller hva jeg gjør. Nå er det moldekamp, for eksempel, og da dukker jo det opp i lokalavisene det med hat og alt det der. Da kan det være SK-ens oppgave å si at det ikke er snakk om hat, men at ordet er en frase, sier Eggen.

Eggen sier at det er bortekampene som er mest krevende for han som SK.

– Hjemme har vi stadionverter, men på bortebane blir det mer jobb på meg. Da må jeg f.eks. passe på sånt som at familiesupporterne og de mest hardbarka ikke er på samme sted på tribunen. Ute i Europa vil de jo ta oss. Og Ola Dunk drar på tur, og drikker seg full … Da vi var i Roma for to år siden, fikk jeg ikke mye tid til å spise pasta og drikke vin, sier Eggen.

Eggen er skuffet over at NTF ikke har gjennomført planene i prosjektet «Stå opp for fotballen», som blant annet skulle få på plass en nasjonal SK, samt ressurser til SK-ene i klubbene.

– Det er rolige forhold i norsk fotball, men for noen år siden så vi en stigende tendens til voldsbruk. SK-ene skal ha noen av æren for at det er bra nå. De har fått noen av de som kunne ha blitt voldelige til å forbli i folden. I Vålerenga og Brann ligger de ekstreme miljøene brakk, sier Eggen.

Også Eggen får dekt sine utgifter i forbindelse med SK-oppgaven, men han innrømmer at han legger ned «utrolig mye tid»i  den – også i form av feriedager og ulønnet permisjon.

– I kroner og øre går jeg kraftig i minus. Jeg skulle gjerne sett at det kom på plass finansiering av SK-ene for å dekke inn det økonomiske tapet noen av oss har, men det er det samme for meg om det er klubb, sparebank eller andre som sørger for finansieringen, sier Eggen.

Han er rimelig sikker på at det blir hjemmeseier i RBK/MFK-oppgjøret på Lerkendal i morgen.

– Jeg håper vi skal knuse dem så det holder. Det er det beste som fins! Og sånn er det jo for MFK også, når de slår oss, sier Eggen.

Leif Øverland, adm. dir. i Norsk Toppfotball, sier at han forstår frustrasjonen blant SK-ene i norske klubber.

– Når det skapes forventninger, så må vi tåle kritikk når det ikke blir noe av planene, sier Øverland.

Han sier at prosjektet «Stå opp for fotballen» hadde et budsjett på over tre millioner kroner, og at det skulle finansieres med midler fra eksterne bidragsytere. NTF har ikke lykkes med å finne bidragsyter(e) til prosjektet,

– Opprinnelig var planen en heltidsstilling på Ullevaal, samt prosjektmidler til SK-ene i enkeltklubber. Personlig er jeg skeptisk til å opprette en ny administrativ stilling knyttet til dette, for SK-enes arbeid skjer ute i klubbene, og de skaper kompetanse igjennom jobben de gjør der. Men det er viktig at SK-ene blir sett på en bedre måte enn i dag. Flere SK-er gjør en jobb langt utover det som kreves av frivillige flest, og vi har ikke lukket dialogen for å få på plass løsninger som er gode for SK-ene, sier Øverland.