Karen Espelund slo et slag for at kvinner - og kompetanse på kvinnefotball - skal være representert i toppen av de internasjonale fotballorganisasjonene. Foto: Arild J. Waagbø

Espelund vil ha mer forskning på kvinnefotball

Karen Espelund ba europeiske sportsforskere se nærmere på hva som skjer i det uregulerte internasjonale markedet for kvinnelige fotballspillere.

– Kvinnefotballen er ikke internasjonalt regulert, sa Karen Espelund da hun i dag holdt foredraget «Is sport self-cleaning?» på Molde campus i forbindelse med den tolvte årlige Sport & EU-konferansen i regi av Association for the study of Sport and the European Union.

Espelund har solid fartstid fra fotballens styre og stell, blant annet som generalsekretær i Norges Fotballforbund og som medlem av UEFAs executive commitee. I møtet med forskerne sa hun at det knapt er noen som har kompetanse på kvinnefotball i styre og ledelse i de internasjonale fotballorganisasjonene.

– Jeg er en sterk tilhenger av kjønnskvotering for å få kvinner inn i styre og ledelse i fotballorganisasjonene, sa Espelund, og fortalte at hun selv ble kvotert inn NFF-styret i 1988.

Borja Garcia (Loughborough University) ønsket sportsforskerne velkommen i Frisch audtorium på campus. Foto: Arild J. Waagbø

Men klarer idretten å regulere seg selv? Til det svarte Espelund både ja og nei. Hun mener at fotballen på grasrotnivå er ren, men at både kampfiksing og doping er blant problemene på toppnivå.

– Vi har sett eksempler på kampfiksing i alle skandinaviske land, sa Espelund, som sa at fotballen må samarbeide med myndigheter og politi for å hindre kampfiksing.

Hva gjelder doping, så mener Espelund at det er viktig at idretten har et system der utøverne holdes ansvarlig. Hvis ikke, sa Espelund, så vil det bli en kø av leger som tar på seg skyld for utøveres dopingbruk.

Men idretten er på mange måter selvregulerende. Espelund sa at rettsvesenet stort sett avviser søksmål innenfor det som regnes som idrettens eget domene.

– Om rettsvesenet hadde tatt disse sakene, så ville de ha blitt overlesset med saker. En annen sak er at retten ikke har den nødvendige kompetansen i idrettssaker, sa Espelund.

Bosmandommen fra 1995 – signert EU-domstolen – kom ifølge Espelund som et sjokk på fotballklubbene, og er et eksempel på at domstoler og myndigheter griper inn i idretten. FBIs korrupsjonsetterforskning av FIFA-topper var et annet av Espelunds eksempler.

Dekan på Avdeling ØS. Oskar Solenes, under åpningen av Sport & EU-konferansen. Solenes har hatt med seg Christos Anagnostopoulos (leder), Birnir Egilsson og Geir Arne Svenning i den lokale arrangementskomiteen. Foto: Arild J. Waagbø

Selv om Espelund mener at fotballen og idretten generelt stort sett er ren og positiv, så mener hun at det store og internasjonale idrettsorganisasjonene har problemer knyttet til «too much money and too much prestige».

Espelund foreslår begrensede mandatperioder, aldersgrense, kjønnskvotering og maktdeling mellom presidenter og direktører som tiltak for å få de internasjonale organisasjonene på rett kurs.

– Fotballen er  blitt mer og mer politisk. Det handler mye om hvor pengene skal havne, konstaterte Espelund.

Sport & EU-konferansen (se programmet her) fortsetter fredag. Da vil FIFAs strategisjef, nordmannen Kjetil Siem, holde foredraget  «From the East, South, West and North. The Governance of Multicultural Sport».