Professor Stål K. Bjørkly (f.v.), førsteamanuensis Knut P. Heen og professor Kjetil K. Haugen argumenterer i en artikkel i Norsk filosofisk tidsskrift imot UiO-filosof Ole Martin Moens forslag om å belønne kvinner som lar seg inseminere med sæd fra menn med høy IQ. Foto; Arild J. Waagbø

HiMolde-forskere avviser kontroversielt IQ-forslag: – Uintelligent løsning

Tre HiMolde-forskere – én fra hver av høgskolens avdelinger – skyter i en artikkel i Norsk filosofisk tidsskrift ned UiO-forsker Ole Martin Moens forslag om å belønne kvinner for å få barn med menn med høy IQ.

– Vi mener faktisk at dette er en riktig dårlig idé, skriver de tre i artikkelen Verdien av IQ – en kommentar til «Bright New World» av Ole Martin Moen, som ble publisert i Norsk filosofisk tidsskrift i desember i fjor.

Molde-forskernes kritikk er rettet mot artikkelen Bright New World, som Ole Martin Moen – filosof og forsker ved Universitetet i Oslo – publiserte i Cambridge Quarterly of Healthcare Ethics. I artikkelen tar Moen til orde for å høyne menneskers IQ globalt ved å belønne kvinner økonomisk for å få barn med menn med høy IQ. Rent praktisk foreslår Moen at kvinner lag seg inseminere med sæd menn med (for eksempel) over 125 i IQ har donert til sædbanker.

Molde-forskerne kritiserer Moens forslag på flere fronter, og i et videointervju om artikkelen sier professor Stål Bjørkly blant annet at IQ ikke arves lineært. Han kritiserer også Moen for å ville avle mennesker med utgangspunkt i egenskapen IQ:

– Å velge så smalt for å bringe verden videre som han Moen gjør, er i grunnen et uttrykk for en uintelligent løsning.

Bjørkly mener det f.eks. er mer å hente på å gjøre sivilisasjonen mer fredelig og på å øke folks evne til å se ting fra andres ståsteder.

(Rettelse: I intervjuet sier journalist Arild J. Waagbø at bare to av tre norske menn blir fedre, mens det korrekte er at bare tre av fire norske menn blir fedre.)