Vinnerlaget med fiskeriministeren (f.v.): Jasmin Gheshlaghi fra Trondheim, rettsvitenskap (UiT),  Gisle Borg Gjertsen fra Trondheim, entreprenørskap og innovasjon (NMBU),  Eivind Eikenes Dahle fra Leikanger, business analytics (NHH),  fiskeriminister Harald Tom Nesvik (FrP), Hendrik Dybdahl fra Tysvær, petroleum logistics (HiM) og  Åse Venke Hodnefjell fra Rennesøy, aquatic food production (NMBU). Foto: Sett Sjøbein

Moldestudent på vinnerlaget i Sett Sjøbein-konkurranse

HiMolde-student Hendrik Dybdahl var på laget som foreslo å elektrifisere fôrflåtene i oppdrettsnæringen under Sett Sjøbeins student-bootcamp sist uke.

Det holdt til seier i studentkonkurransen, melder Sett Sjøbein i en pressemelding.

Havbruk, teknologi og miljø var tema når masterstudenter fra hele landet møttes for å delta på Sett Sjøbeins marine student-bootcamp i Trøndelag 24. til 30. november. Under bootcampene fikk studentene jobbe med å løse en viktig oppgave for næringen, og løsningsforslagene skal presenteres på en næringskonferanse.

Gruppebilde av studentene på Sett Sjøbeins bootcampå for studenter. Foto: Sett Sjøbein

Nitten studenter var med denne gangen, og de representerte et vidt spekter av utdanninger.

– Vi tar dem med for å møte sjømatnæringen, og gi de innsikt i hvilke muligheter de har til å finne spennende jobber selv om de ikke har studert tradisjonelle marine fag. I Trøndelag fikk studentene god innsikt i spesielt verdikjeden til havbruk gjennom kunnskapsrike ambassadører fra ulike deler av næringen, sier Janita Arhaug. leder i Sett Sjøbein.

Etter flere dager med læring om sjømatnæringen fikk studentene utlevert følgende utfordring:

Hvordan kan havbruksnæringen i Norge redusere utslipp til sjøen ved hjelp av ny design og/eller teknologi?  Utvikle et fysisk produkt, en programvareløsning, eller en tjeneste.

Studentene jobbet i tverrfaglige grupper, og fikk underveis veiledning fra fagfolk med ulik næringstilknytning. Etter om lag 48 timer var de klar for å presentere løsningsforslagene for en fagjury.

Vinneren ble annonsert av fiskeriminister Harald Tom Nesvik (FrP) på Teknologi og servicekonferansen 2018 til Sjømat Norge. I juryens vurdering der de begrunner sitt valg av vinnerforslag hetes det:

«Det var utfordrende for juryen å kåre en vinner blant de gode løsningsforslagene. Vinneren tar tak i en aktuell miljøutfordring som næringen må finne en løsning på. Elektrifisering av oppdrettsnæringen er i gang, og vinneren har utviklet en innovativ løsning på overgangen fra dieselaggregat til batteri som strømkilde for fórflåtene. Slik kan næringen bidra til målet om utslippsfrie fjorder.

Samarbeidet med fórbåtene gir en effektiv logistikk i løsningen på denne miljøutfordringen. Vinner av Marin student-bootcamp Midt-Norge 2018 er Bluenergy.»

Gruppen bak «Bluenergy» vil være en fremtidsrettet leverandør av bærekraftig energiløsninger for akvakulturnæringen. For å effektivisere og redusere utslipp i akvakulturnæringen mener de at det er et stort potensial i å elektrifisere fasilitetene. Problemet er tilgangen til energi og utslipp i forbindelse med drift av anleggene. Bluenergys løsning vil implementere energibanker på anleggene, og deretter overføre strøm billig og effektivt ved bruk av fôringsbåter. Foringsbåtene gjør det mulig å lade batteribankene med landstrøm samtidig som det genereres strøm under transport. Løsningen vil direkte kutte dieselforbruk på oppdrettsanleggene og redusere klimautslipp.

– Vi trenger flere kloke hoder i sjømatnæringen. Denne bootcampen viser at studentene har lært mye under besøket i Trøndelag. De har tatt tak i reelle problemstillinger, og kommet opp med spennende løsninger, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik i pressemeldingen.

Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeidsprosjekt for å synliggjøre sjømatnæringen overfor ungdom. Prosjektet er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.