Lars Rønhovde (stående) fikk gaver, sang og applaus da kolleger i dag markerte at han straks går av med pensjon. Foto: Arild J. Waagbø

Lars Rønhovde blir pensjonist: – Som om en vegg faller ut

I dag ble Lars Rønhovde hedret av kolleger på campus. HiMolde-veteranen går av med pensjon.

Lars Rønhovde, som er førsteamanuensis i statsvitenskap, begynte å undervise ved DH Molde allerede i 1979! Han fyller 70 år i romjula, og driver nå og pakker ned kontoret.

Ingunn Gjerde, også hun førsteamanuensis, sa i sin tale til Rønhovde at det ennå ikke har gått opp for kollegene at han skal slutte.

– Det er som om en vegg faller ut, sa Gjerde.

Hun karakteriserte Rønhovde som samfunnsviternes nynorsk-orakel, og betegnet ham også som en akademiker av den gamle skolen: belest og samfunnsorientert.

– Du har ikke satt deg selv i sentrum, men hatt en kollegial holdning til fellesskapets behov og samarbeid om oppgavene, sa Gjerde, og overrakte Rønhovde en turjakke som gave fra kolleger.

Logistikk-dekan Svein Bråthen holder i dag til på en annen avdeling enn Rønhovde, men kunne fortelle at Rønhovde var en av hans første forelesere da han begynte å studere økonomi i Molde i 1983.

– Du har et klart og rasjonelt hode, erklærte Bråthen, og overrakte Rønhovde to Cormac McCarthy-bøker som han ble oppfordret til å kose seg med som pensjonist, nemlig mesterverket Blood Meridian og den kjente The Road.

– Da jeg begynte her i Molde, så måtte vi bygge organisasjonen sjøl. Det har vært et godt fellesskap, og vi har jobbet godt sammen, sa Rønhovde.

Han avslørte at han har tatt på seg noe ekstern sensur på nyåret, men at han fremover har tenkt å vie seg til oppussing og turgåing, og til å «trene litt mer jevnt».

Høgskolelektor Andre Bekkevold Sande fikk blomster av kontorsjef Berit Svendsen (t.h.) og dekan Kari Bachmann. Foto: Arild J. Waagbø

ØS-dekan Kari Bachmann tok deretter pent farvel med to fra den yngre garde på hennes avdeling. Først med høgskolelektor Andre Bekkevold Sande, som har undervist ved HiMolde i halvannet år.

– Du har vært godt likt av studentene og er kjent som en dyktig foreleser, så du har virkelig levert, sa Bachmann, som også la til at Sande er sosial og inkluderende.

Sande går til forskerjobb ved Møreforsking Molde.

Ciao Bella! Førsteamanuensis Bella Nujen (nummer tre f.v.) er en ektefødt HiMolde-akademiker, og har fått ny jobb ved NTNU Ålesund. Foto: Arild J. Waagbø

Deretter var det førsteamanuensis Bella Nujen som fikk skryt og blomster. Nujen har bachelor-, master- og doktorgrad fra HiMolde, og forsvarte nylig doktorgradsavhandlingen sin i logistikk.

Bachmann trakk fram at Nujen, sammen med Lise L. Halse og Hans Solli-Sæther, sist helg ble hedret for sitt innlegg om backshoring og instutusjonell kontekst på en konferanse i Polen.

– Nå skal jeg ut og lufte meg litt, men jeg håper jeg kommer tilbake en dag, sa Nujen.

Nujen begynner etter nyttår i ny jobb ved NTNU Ålesund.