Advokat Ole Marius Leirvåg (t.v.) forsvarte den voldstiltalte 23-åringen i Romsdal tingrett sist torsdag. Foto: Arild J. Waagbø

Voldstiltalt student (23) i retten: – Alle hater meg på skolen

Sist torsdag sto en 23-årig HiMolde-student student tiltalt for vold mot to medstudenter i Romsdal tingrett. 23-åringen erkjente ikke straffeskyld.

Den aller siste festkvelden i Åpningsuka 2019 – lørdag 31. august – ble dramatisk for flere HiMolde-studenter som var samlet til vorspiel på og ved studentboligene på Molde campus. Torsdag sto en 23-åring tiltalt for i Romsdal tingrett for å ha slått en medstudent i hodet med en flaske, samt å ha lugget henne. Videre var 23-åringen også tiltalt for å bitt en annen medstudent i leggen.

23-åringen erkjente ikke straffeskyld da rettsaken ble innledet. Før 23-åringen forklarte seg, spilte aktor – politiadvokat Janne Woie – av flere videosnutter som viste deler av både forløpet til voldsutøvelsen og selve voldsutøvelsen som 23-åringen sto tiltalt for. Videosnuttene var tatt opp av studenter på og ved åstedet for de aktuelle hendelsene, og viste blant annet den tiltalte 23-åringen liggende på ryggen og skrike med flere studenter over seg.

Danset

23-åringen forklarte at hun hadde vært på vorspiel på en studenthybel på campus og drukket en del alkohol. Da hun kom ut fra vorspielet i 19-tida, hadde hun begynte å danse like ved bordene til studenter som var utenfor to av studentblokkene.

– Jeg begynte å danse fordi jeg var glad, sa hun i retten.

23-åringen sa at en student hadde begynt å le av henne, og at hun hadde spurt hvorfor, men at vedkommende bare hadde fortsatt å le. Hun forklarte videre at hun etter noe diskusjon hadde prøvd å gå bort fra medstudentene, men at den ene fornærmede i saken hadde blandet seg inn. 23-åringen sa at hun hadde prøvd å helle væske fra en flaske på dennne fornærmede, for å deretter gå bort. 23-åringen sa at hun hadde blitt lært opp i sinnemestring, og at hun derfor visste at hun skulle gå bort fra situasjoner om hun følte seg provosert.

Hun avviste at hun hadde slått medstudenten med flasken hun holdt.

Bet i leggen

Ifølge 23-åringen ble hun slått og lagt i bakken flere ganger av studenten hun hadde prøvd å kaste væske på. Hun sa hun rev medstudententen i håret da dette skjedde, og at hun også bet noen i leggen da hun lå på bakken – uten at hun visste hvem dette var.

– Jeg ville ikke ha konflikt. Jeg ble sint når hun slo meg i ansiktet mange ganger. Det var mobbing. De lo av meg. De kunne ha sagt unnskyld, sa 23-åringen.

Hun sa at hun følte at hun skulle dø da hun lå på bakken, fordi noen angivelig holdt henne over nesen, og at hun derfor ikke visste hva hun gjorde og kjempet for livet.

– Alle hater meg på skolen! Bare spør læreren min, sa 23-åringen.

Hun fortalte at hun hadde sagt fra i faddergruppa hun var en del av under Åpningsuka at hun slet med depresjon og kunne være ustabil. Under rettssaken torsdag sa hun også at hennes mor og far hadde forlatt henne i Molde, og at fastlegen hennes var den eneste vennen hun hadde i byen.

– Slo med flaska

Studenten som ble bitt i leggen, en 21-åring, var første vitne ut etter tiltaltes forklaring, og vitnet ved hjelp av videotelefoni. 21-åringen sa at han har sympati for den tiltalte, og sa at hun etter hans mening haddde blitt litt mobbet.

– Derfor hadde jeg tenkt å ta henne med i vår faddergruppe, sa 21-åringen, som var fadder under Åpningsuka.

21-åringen sa at en student hadde begynt å le av tiltalte da hun danset. Han sa at hun hadde danset mer seksuelt enn det som kunne karakteriseres som vanlig dans. 21-åringen sa at den tiltalte etter det slo en medstudent med flaske i hodet, og at 21-åringen etter det også gikk etter medstudenten og lugget henne i håret slik at de begge ble dratt overende.

Da 21-åringen forsøkte å hjelpe til med å skille de to, ble han bitt i leggen.

– Det var et alvorlig bitt! sa han i retten.

21-åringen sa han ikke kunne erindre at noen hadde slått den tiltalte, men forklarte at han hadde prøvd å stikke fingre i munnen hennes for å løsne det harde bittet.

– Prøvde å roe saken ned

Da den andre fornærmede i saken, en 20-årig student vitnet, sa hun at hun hadde forsøkt å gripe inn fordi den tiltalte var så irritert på studenten som lo av dansinga.

– Hun slo meg i hodet med en flaske, sa 20-åringen.

20-åringen sa hun da hadde lagt tiltalte i bakken, før hun forsøkte å løpe bort. Hun fortalte at den tiltalte 23-åringen løp etter, og tok tak i håret hennes slik hun ble revet over ende og ble sittende over 23-åringen.

– Det virket som om det varte i 10 minutter, sa 20-åringen, som fortalte at hun prøvde å holde fast i sitt eget hår for å unngå hårtap.

Likefullt, sa hun, ble mye hår revet av, og hun fikk blodutredelser i hodebunnen, samt kul i hodet på grunn av tidligere flaskeslag.

– Jeg løp vekk og sa «Stopp!». Jeg slo henne ikke, sa 20-åringen da hun vitnet.

20-åringen sa at hun som ny student i Molde var redd for hva slags inntrykk medstudenter skulle få av henne etter hendelsen, og at hun de første ukene etter hendelsen var redd for å støte på den tiltalte 23-åringen igjen.

– Jeg prøvde å roe saken ned, men det ble kanskje misforstått, sa 20-åringen.

20-åringen opplyste at hun kom rett fra jobb og bare hadde drukket en halv flaske cider før voldshandlingene utspant seg.

Ytterligere to vitner – begge studenter – som ble ført i retten. Det de fortalte om hendelsesforløpet var i fullt samsvar med det de to fornærmede i saken tidligere hadde fortalt.

– Lett krenkbar

I den avsluttende prosedyren sa politiadvokat Janne Woie at den tiltalte hadde erkjent mye av det faktiske i tiltalen, nemlig lugging og biting, og at det i retten hadde blitt ført bevis for at tiltalte slo den ene fornærmede i hodet med en flaske.

Woie sa at tiltalte klart ikke hadde handlet i nødverge, men tvert om hadde bidratt til å eskalere situasjonen. Hun sa at tiltalte kunne ha sluppet håret på den fornærmede og derved kommet seg ut av situasjonen.

Politiadvokaten sa at 23-åringen var «lett krenkbar, hadde problemer med sinnemestring og hun var full». Aktor la ned påstand om en straff på 90 dager ubetinget fengsel.

23-åringens forsvarer, advokat Ole Magnus Leirvåg, sa at den tiltalte måtte frifinnes, subsididiært at retten anser tiltalte på mildest mulig måte og vurdere å bruke samfunnsstraff.

Retten ble administrert av dommerfullmektig Andrea Gundersen. Dom i saken er ventet denne uka.