Rektor Steinar Kristoffersen mener terskelen for å ringe politiet og klage på studenter som fester er for lav. Foto: Arild J. Waagbø

Rektor tar studentene i forsvar: – Full fart og fokus på studenthus

Rektor Steinar Kristoffersen ved HiMolde mener det er urimelig å plukke ut studenter som en spesiell gruppe når det gjelder fester blant unge i korona-Norge. 

Med skjenkestopp ved midnatt og en studentbar som ikke er kommet i drift, har nattlige studenfester i Molde pådratt seg både polititi og presse de siste helgene.

Men nå starter studentbaren Smuget opp igjen – allerede onsdag 16. september har Smuget sitt første arrangement etter studiestart. Da arrangerer studentene quiz. Og Kristoffersen sier at høgskolen arbeider for å skape enda bedre sosiale forhold for HiMolde-studentene ved å få på plass et studenthus.

– Høgskolen har full fart og fokus på studenthus. Det skal være så studentdrevet som mulig, og studentene skal få sette sitt særpreg på det, sier Kristoffersen.

Han opplyser at høgskolestyret har satt av 10 millioner kroner til studenthus. Videre avklares det nå om en bevilgning på 8,5 millioner kroner fra Kunnskapsdepartementet også kan brukes til studenthus i Molde.

Randi Gammelsæter, personal- og økonomidirektør ved høgskolen, sier til Panorama at området mellom B-bygningen og Kunnskapsparken kan være en aktuell beliggenhet for et nytt studenthus. Om finansieringen kommer på plass, mener Gammelsæter at et nytt studenthus kan stå klart i 2022.

Steinar Kristoffersen mener at det er koronapandemien som er årsaken til at studentene har pådratt seg flere klager for festbråk i år i forhold til tidligere år.

– Reaksjonene kan kobles til Covid-19, det er ikke støy, lys og lyd som utløser dette alene. Det reageres mot risikoadferd, sier Kristoffersen, og opplyser at han har har mottatt klager på sånt som at studenter går for tett eller at de danser.

Kristoffersen sier han syns terskelen for å tilkalle politi på grunn av studenter som fester er for lav, og mener problemet med festbråk kan løses på en annen måte.

SMS-en fra SiMolde som gikk ut fredag ettermiddag.

Fredag ettermiddag sendte SiMolde ut SMS til studenter som leier av samskipnaden om at brudd på reglene for ro og orden kan føre til utkastelse.

SiMolde-direktør Knut Silseth forsikrer overfor Panorama at ingen studenter så langt har blitt satt på gata av samskipnaden, og at de eventuelt vil få flere advarsler før det skjer. Han sier at samskipnaden har kontaktet og og hatt samtaler med enkelte studenter på grunn av festbråk de siste tre helgene.

Silseth sier at samskipnaden er opptatt av å ha et godt omdømme, og at irriterte naboer og førstesider i lokalavisa sånn sett ikke står på ønskelista. Men han har stor forståelse for studentenes situasjon, og at et nedstengt natt- og uteliv bidrar til problematikken som har oppstått.

Silseth mener det er urettferdig at studentene i Molde og andre steder i landet har fått så mye søkelys på seg for festing den siste tida.

– Studentene blir hengt ut, men det er jo rett og slett norsk ungdom generelt dette handler om, sier Silseth.