Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal ved HiMolde - her fotografert på hjemmekontoret - er opptatt av å lære studenter god studieteknikk. Foto: Elin Moa

30 tips for bedre studieteknikk

Orden på livet, ting på stell, finne balansen! Her PK Rekdal og Bård Inge Pettersens 30 studietips for at den ferske studenten skal lykkes med studiene. 

SE VIDEOEN: 30 tips til studenten

Hva er egentlig den mest effektive arbeidsmetoden når man studerer?  Som fersk student ved et universitet kan overgangen fra videregående til en mer selvstendig studiehverdag være vanskelig. Desto mer frihet vi har, jo mer ansvar følger etter. Det krever innsats og viljestyrke for å lykkes.

Per Kristian Rekdal og Bård Inge Pettersen, begge ansatt ved Høgskolen i Molde, vil dele sine erfaringer med studentene og har derfor laget en 13-minutters videosnutt med 30 tips til studieteknikk. De ønsker å sikte seg inn på den unge studenten, som ofte kommer rett fra videregående.

– Med denne videoen prøver vi å fange opp  mainstream-studenten, men det finnes selvfølgelig også studenter som kan ha vanskeligheter med å følge alle tipsene. Dette kan for eksempel være de med jobb, barn eller andre omstendigheter ved siden av studiene,  sier Rekdal.

Livsstil

Han forteller at videoen kan deles inn i to deler, der de første 15 tipsene er ikke direkte knyttet til studiet, men dreier seg mer om indirekte ting som livsstil og omstendigheter. De resterende tipsene er knyttet direkte til studieteknikk.

Noen av tipsene vi lærer gjennom videoen er blant annet å ha orden på livet og ha ting på stell, få nok søvn og trening samt andre livsstilsrelaterte endringer.

Et tema som også blir tatt opp i videoen, og som er nokså omdiskutert, er jobb ved siden av studiene. Mange studenter ser det som en nødvendighet å arbeide mens man studerer, for å få den økonomiske situasjonen til å gå rundt.  I videoen anbefaler Rekldal og Pettersen likevel å droppe jobben om man kan.

Førsteamanuensis Per Kristian Rekdal ved Høgskolen i Molde. Foto: Elin Moa

– Det er et privilegium å være fulltidsstudent. Arbeidslivet kommer raskt nok, og man kommer til å ha mange år med jobb foran seg når man er ferdig med studiene. Derfor kan man holde de årene man er student jomfruelig til det å være student, sier Rekdal.

Likevel er det flere studenter som ser seg nødt til å jobbe ved siden av studiene,  og som kanskje ville sagt seg uenig med akkurat dette tipset. Det er ingen hemmelighet at mange har presset økonomi under studietiden, og som dermed ikke kan beholde den materialistiske standarden som de ønsker.

 – Moderate forventninger

Rekdal anbefaler derfor å ha moderate forventinger i de få årene man er student. Om man ønsker å leve en livsstil som overgår det budsjettet man har som student, må man finansiere det med en jobb. Baksiden med dette er at den tiden man da bruker på arbeid,  tar mye av tiden man egentlig kunne brukt på studiene.

 -Man kan jo bli litt nedfor hvis man ikke har en del materialistiske ting som man egentlig skulle hatt, men her må man inngå et kompromiss. Om man ikke ønsker å ha en lav standard disse årene, kan man forsøke å finne et mellomnivå med tanke på jobb og studier.  Det handler om å finne den balansen som er best for deg, og gjøre din egen vurdering, sier Rekdal.

Men kan egentlig alle lykkes om man bare følger gode studietips?

 – Jeg tror at man kan lykkes på grunnlag av at dette, med noen få unntak, er noe vi kan styre selv. Vi bestemmer selv hvor mye innsats og hardt arbeid vi er villig til å legge inn i studiene. Det er jo mange faktorer som spiller inn , men forenklet sagt mener jeg at man kan styre hvor mye energi og tid man legger inn i dette, og det er en av de tingene vi ønsker å fokusere på. For at disse tipsene skal virke realistiske må man ha en livssituasjon som gjør at man kan bruke mye av tiden sin på studier. Et typisk studie varer 3-5 år, og som jeg sier i tipsene – la de årene være dedikert kun til studiene, sier Rekdal.

– Ha ting på stell

Om man ønsker best mulig studieresultat, er det nyttig å følge tips fra andre som har erfaring. Men ingenting kommer gratis, og om du ikke legger inn 100% innsats, så kan du heller ikke forvente at du får de resultatene du helst skulle ønske deg. I følge skaperen av videon er det et spesifikt tips som er viktig for å lykkes.

Rekdal sier:

 – Det første tipset – å ha orden på eget liv og ha ting på stell – er det viktigste tipset. Du skal ha orden på livet ditt og ha ting på stell, og være snill og grei. På denne måten får man mer harmoni med seg selv, og kan ha hodet på studiene. Slik at man ikke bekymrer seg over økonomi og andre situasjoner i livet.